Duurzame mobiliteit

Zó kan Nederland de toestroom van elektrische voertuigen aan

Lees hier hoe onze overheid jou verzekert van een plek aan de dichtstbijzijnde laadpaal. √ elektrische voertuigen √ laadpalen

Het aantal elektrische voertuigen stijgt rap. Goed voor het milieu natuurlijk, maar als ondernemer wil je wel een plek aan de dichtstbijzijnde laadpaal. Dus hoe zit het met de laadinfrastructuur in Nederland? Wie is hier verantwoordelijk voor, wat zijn de verwachtingen en welke ontwikkelingen spelen er? Je leest het allemaal hier.

Emissieloos in 2030

Over minder dan tien jaar zijn alle nieuwe auto’s helemaal uitlaatgasvrij. Dat is de ambitie van het Nederlandse Klimaatakkoord. Dit betekent dat er tegen die tijd in ons kleine landje maar liefst 1,9 miljoen elektrische personenauto’s rondrijden. Of dit haalbaar is? Waarschijnlijk wel. In 2020 was bijna een kwart van alle verkochte personenauto’s namelijk al elektrisch. Tegelijkertijd stijgt ook het aantal elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen en andere transportvoertuigen.

Laadinfrastructuur en de toekomst

Op dit moment telt Nederland 100.000 privé-laadpalen en 80.000 openbare laadpalen. Hiermee lopen we als land internationaal gezien al voorop. Een mooie prestatie, maar niet toekomstbestendig. En als ondernemer wil je natuurlijk altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden. Gelukkig hebben we goed nieuws: de Nationale Agenda Laadinfrastructuur gaat dit namelijk voor je regelen. De komende jaren slaan de markt, overheid en netbeheer de handen ineen om een dekkend, betrouwbaar en toekomstbestendig laadnetwerk en energiesysteem te realiseren.

Meer elektrische voertuigen, vraagt om meer laadpalen. Daarom wordt hier de komende jaren fors in geïnvesteerd. Met als doel: ongeveer 1,8 miljoen landelijke laadpalen in 2030. Volgens de overheid is het laden van je voertuig tegen die tijd net zo makkelijk als het laden van je mobiele telefoon. Klinkt goed, toch?

Stroomnet onder druk

Maar hoe zit dat dan met de elektriciteit? Met elektrische auto’s en laadpalen als vast onderdeel van het straatbeeld, komt het stroomnet steeds meer onder druk te staan. Het probleem verschilt per stad en wijk, maar de kans is groot dat het elektriciteitsnetwerk uiteindelijk verzwaard moet worden. Je wil natuurlijk voorkomen dat net op het moment dat je die belangrijke klant beantwoordt de stroom uitvalt, omdat je buurman zijn auto oplaadt.

Alleen het verzwaren van het stroomnetwerk is een behoorlijke uitdaging, die zeker jaren duurt en miljoenen euro’s kost. In de tussentijd moeten we als land creatief zijn. En dat lukt ons goed. Zo ontstaan er steeds meer slimme laadpalen die tijdens spitsuren minder stroom geven en daarmee dwingen tot het vermijden van piekmomenten. Oftewel: smart charging. En denk bijvoorbeeld ook aan het stijgende aantal elektrische auto’s dat volledig rijdt op zonne-energie en windenergie.

Verzekerd van een laadpaal om de hoek

Als we sturend Nederland moeten geloven, komt het dus wel goed met onze laadinfrastructuur. Met een hoop intelligentie en voldoende creativiteit, is er voor jou altijd een laadpaal om de hoek beschikbaar. En met onze app Parkeren & Laden met MKB Brandstof kun je je auto áltijd makkelijk kwijt, terwijl de batterij na je afspraak weer vol zit. Met onze autopas laad je in heel Nederland voor een vast tarief en altijd met 100% groene stroom.

Liever een eigen laadpaal aan je werk- of thuisadres? Dan is ons maandelijks opzegbare Laadpaal Abonnement echt iets voor jou. Voor slechts 39 euro per maand huur je je thuislaadlocatie, inclusief alle bijbehorende service en oneindige garantie. Elke storing lossen we op, zonder extra kosten. En sinds kort kan je ook je privé-stroom zakelijk verrekenen. Wat wil je als ondernemer nog meer?