3 onderhoudstips voor als je auto lang stilstaat

23 december 2020

Gebruik je je auto nu veel minder? We geven je drie handige tips waarmee je gemakkelijk je auto kunt onderhouden. Duurzaam vervoer zit ‘m wat ons betreft ook in een voertuig dat zo lang mogelijk mee gaat.

Tip #1: Blijf in beweging

Als je auto te lang stilstaat is dat niet goed voor de onderdelen. Gebruik jij je auto wat minder tijdens corona? Probeer op zijn minst één keer per twee weken een halfuur te rijden. Dat is goed voor de motor. Ook belangrijk: alle moderne systemen in je auto verbruiken stroom van je accu. Normaal gesproken laadt hij tijdens het rijden op, maar dat gebeurt nu dus minder. Wanneer er te weinig accuspanning is ontstaan er startproblemen. Alsof je moet werken zonder koffie zeg maar. Door het rijden laadt je accu dus weer goed op (misschien ook wel op persoonlijk gebied, even een momentje voor jezelf).

Tip #2: Voorkom bandenslijtage

Je autobanden kunnen niet tegen lang stilstaan. Het onderste deel van de band raakt dan afgevlakt. De beste oplossing hiervoor is toch ook weer even op pad gaan met je auto. Maar als dat lastig is kan je de bandendruk wat verhogen. De adviesspanning voor je auto vind je in het instructieboekje of in de deur aan de bestuurderskant onder het slot. De ANWB adviseert 0,5 bar extra druk in een band als je auto langer geparkeerd staat.

Tip #3: Hou je auto schoon

Je auto van binnen schoon houden is natuurlijk fijn. Voorkomt ook van die ongemakkelijke momenten met je kind (ben je zonder mij bij McDonald's geweest?!). Maar de buitenkant is nog belangrijker. Voorkom blijvende lakschade door vervuiling, zoals hars van bomen en vogelpoep, te verwijderen. Als er teveel vuil op je ruiten zit, kun je problemen met je ruitenwissers krijgen. Of krassen in de ruiten veroorzaken. Ga daarom eerst even zelf aan de slag met warm water en een ruitenreiniger. Of breng een bezoekje aan de carwash.

Even checken voor vertrek

Check voor je de weg op gaat het oliepeil, de koelvloeistof, remvloeistof en de bandenspanning. Dit is ook meteen een goed moment om de ruitenwisservloeistof bij te vullen.

Wist je dat? Met de autopas van MKB Brandstof kun je ook ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en motorolie betalen.

Deel dit artikel