Nieuws

Veilig en relaxed onderweg in België en Luxemburg

In België en Luxemburg tank en betaal je met onze autopas bij meer dan 1500 stations. Daar zijn we trots op.

In België en Luxemburg tank en betaal je met onze autopas bij meer dan 1500 stations. Daar zijn we trots op. Ook de voorbereiding van je zakelijke reis maken we graag makkelijk. Jij hebt al genoeg aan je hoofd. Ga veilig en relaxed de weg op met deze checklist.

#1: Reisadvies

Bekijk in verband met corona het actuele reisadvies op nederlandwereldwijd.nl. Extra handig is de reis-app van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak je België of Luxemburg favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. In de app staan ook de contactgegevens van lokale hulpdiensten en belangrijke informatie voor noodgevallen.  

#2: Lokale coronamaatregelen

Zorg dat je weet welke maatregelen er gelden in onze buurlanden. Hoewel het niet ver weg is, gelden er soms andere regels dan in Nederland. Bijvoorbeeld over afstand houden, mondkapjesplicht of uit eten gaan. 

#3: Reisverzekering

Better safe than sorry: sluit een goede reisverzekering af. Dan ben je verzekerd voor materiële en persoonlijke schade. Sla het telefoonnummer van je verzekeraar thuis vast op in je telefoon.

#4: Reisdocumenten

Neem altijd je paspoort of identiteitskaart mee. Voor België en Luxemburg is een ID-kaart voldoende. Vergeet vooral niet om te checken of die nog geldig is. En verloopt je rijbewijs niet bijna? 

#5: Kopietjes

Geef het thuisfront kopietjes van je paspoort of ID-kaart, betaalpassen en verzekeringsgegevens. Bewaar idealiter ook kopieën op een veilige plek online.

#6: Verplicht in de auto

In Luxemburg is het verplicht om een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval gebruik je de driehoek alleen als je alarmlichten het niet doen. Het vest trek je aan als je op de snelweg of vluchtstrook moet lopen.

Ga je naar België? Dan adviseert de ANWB om, naast een gevarendriehoek en veiligheidsvest, een brandblusser en een verbanddoos mee te nemen. Zo voorkom je een eventuele discussie met de lokale politie. Die laatste twee items zijn namelijk voor auto’s met een Nederlands kenteken niet verplicht, maar voor Belgische voertuigen wel. 

#7: Verkeersinformatie

Onderweg zijn er allerlei manieren om erachter te komen dat je bijna een file inrijdt, of beter een andere route kiest. Zo hoor je in België de actuele verkeersinformatie op radiozenders als Studio Brussel, Q-Music en Radio Nostalgie. In Luxemburg brengen  RTL Radio, Eldoradio en Radio Ara je op de hoogte. Daarnaast is het handig om de website van de ANWB in je favorieten te zetten voor het laatste filenieuws.

#8: Tanken en navigeren

Als je de gratis app Tanken met MKB Brandstof downloadt, en eenmalig je brandstofsoort invoert, zie je onderweg snel en makkelijk de dichtstbijzijnde tankstations. Ook de pompen die nog niet bij ons zijn aangesloten. Maak een keuze en klik direct door op routenavigatie. De route opent dan in jouw standaard app voor navigatie. Zo kom je veilig op je bestemming aan. 

Goede reis, bon voyage.

 

 

Deel dit artikel