Duurzame mobiliteit

Wat betekenen al die elektrische afkortingen?!

Wat betekenen die verschillende termen en afkortingen in de duurzame auto-markt? We zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje.

Elektrisch vervoer is so hot right now. Je leest en hoort er overal over. Maar wat betekenen die verschillende termen en afkortingen allemaal? We zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje. Aangezien wij ons bezighouden met auto's, gaat het vooral daarover. 

EV staat voor electric vehicle. Elektrische auto dus. Die laad je op met een laadpaal en een laadpas

CPO is een veelgebruikte term, het staat voor charge point operator. Wij noemen dat meestal gewoon laadpaalaanbieder.

MSP betekent mobility service provider. Oftewel een mobiliteitsdienstverlener. Mond vol. Wij zijn dat bijvoorbeeld voor onze klanten. Een aanbieder van elektrische mobiliteitskaarten (laadpassen) wordt vaak een eMSP genoemd, ofwel electric mobility service provider.

BEV is een battery electric vehicle. Deze elektrische auto rijdt op de batterij. Ook de term FEV wordt hiervoor gebruikt, wat staat voor full electric vehicle

PHEV is een plug-in hybrid electric vehicle. Deze auto rijdt op zowel fossiel als elektrisch. Dus als je accu leegraakt, kun je overschakelen op benzine. Deze heeft ook een stekker. 

ICE internal combustion engine, oftewel een ouderwetse brandstofmotor. Die kan worden aangedreven door benzine, diesel of gas. Oftewel fossiele brandstoffen.  

HEV (of MHEV) is een (mild) hybrid electric vehicle. Deze heeft net als de PHEV een ICE (internal combustion engine) dus rijdt op fossiele brandstof. En de elektrische actieradius is kleiner dan die van een PHEV. Belangrijkste verschil is nog dat deze geen stekker heeft om op te laden. 

Actieradius betekent de afstand die je kan afleggen voordat de accu leegraakt. 

FCEV is een auto die wordt aangedreven op waterstof en staat voor fuel cell electric vehicle. In een waterstofauto wordt waterstof omgezet in elektriciteit, vandaar dat deze ook aangeduid wordt als elektrische auto. 

LEV’s zijn kleinere elektrisch aangedreven vervoermiddelen zoals scooters en fietsen. En staat voor light electric vehicle

Fossiel: niet de dino-botten die je in de grond vindt, maar zo worden ouderwetse brandstofauto's genoemd. 

Roaming is het kunnen laden met passen van verschillende aanbieders bij een laadpaal. Net zoals in de telefoonwereld het netwerk van een ander gebruiken.

Maximaal laadvermogen

Bij een laadpaal wordt vaak aangegeven op hoeveel vermogen (en dus hoe snel) er geladen kan worden. Dit is echter het maximale vermogen. In de praktijk hangt dit af van je auto en hoe de beschikbare stroom verdeeld moet worden op locatie. Bijna alle plugin-hybride auto’s zijn bijvoorbeeld niet geschikt om te snelladen. 

Lekker makkelijk

Wij gebruiken het liefst zelfverklarende termen. Zoals:

  • thuislaadlocatie
  • stekkerauto (=FEV/BEV en PHEV’s)
  • laadpaalaanbieder
  • oplaadpunt
  • snellader
  • laadbeurt

Dan weet je tenminste wat er bedoeld wordt.

MKB Brandstof laadpaal

+ Installatie, onderhoud & garantie

De makkelijkste laadpaal voor ondernemers

Wij het gedoe,
jij het gemak

Alle voordelen Bestellen

Deel dit artikel