Administratie

Ontsnappen aan een parkeerboete? Kansloos!

Met de komst van de scanauto is ontsnappen aan een parkeerboete definitief kansloos.

Neem jij wel eens het risico van even parkeren, zonder te betalen? Dan maak je kans op een flinke boete. Parkeerwachters maken door heel Nederland namelijk plaats voor scanauto’s. Wat dit precies voor voertuigen zijn? En waarom het écht slimmer is om gewoon je parkeerapp te gebruiken? Dat vertellen we je hier.

Scanauto: de rijdende boetemachine

Een auto die – door middel van twaalf camera’s – al rijdend alle kentekens scant die in het zicht vallen. Dát is een scanauto; ook wel een rijdende boetemachine genoemd. In slechts één uur tijd worden maar liefst 1200 auto’s gecontroleerd. Scant de auto een kenteken waarvoor geen parkeergeld is betaald? Dan wordt er rechtstreeks een boete uitgedeeld.

Even de situatie uitleggen aan de parkeerwachter en hopen op begrip, is daarmee definitief verleden tijd. En sta je alleen maar even stil op een parkeerplaats? Ook dan kan je een boete verwachten. De scanauto ziet namelijk niet of er iemand in de auto zit.

Goudmijn voor gemeenten

Vorig jaar kwam je de scanauto al in dertien gemeenten tegen. Utrecht was de eerste, maar inmiddels woont bijna een kwart van de Nederlanders in een gemeente met een rijdende parkeerwacht. En dat percentage groeit nog steeds. Het is tenslotte een ware goudmijn voor gemeenten.

In Tilburg werd zelfs ineens zóveel meer aan parkeerboetes verdiend, dat de gemeente besloot om het boetebedrag omlaag te brengen; van 62 naar 54 euro. En de gemeente Eindhoven verwacht dat de scanauto op jaarbasis ongeveer zes miljoen euro extra oplevert.

Meer mogelijkheden

Het boetekanon levert overigens niet alleen bakken met geld op, er zijn nog meer mogelijkheden voor gemeenten. Zo speurt de scanauto in Amsterdam ook naar gestolen auto’s. En sommige gemeenten willen het voertuig inzetten om zwerfafval en fietswrakken op te sporen. Maar daarbij blijft het waarschijnlijk niet. Scanauto’s kunnen namelijk ook bijvoorbeeld graffiti-spuiters, verwarde personen en vechtpartijen signaleren.

Niet alleen gemeenten zijn blij met de scanauto. Ook parkeerwachters geven de voorkeur aan deze manier van controleren. Het werk is namelijk een stuk lichter geworden én ze krijgen minder vaak te maken met agressie.

Gevolgen voor jou

De voordelen van de scanauto voor gemeenten zijn glashelder. Maar wat betekent dit voor jou als ondernemer? In ieder geval dat het slimmer is om je parkeerkosten maar gewoon te betalen. De kans dat je dit vergeet, is gelukkig klein. Met de app Parkeren & Laden met MKB Brandstof hoef je namelijk alleen maar op ‘start’ te drukken.

“Tip: rijd jij in verschillende bedrijfsauto’s? Controleer dan altijd of je het juiste kenteken hebt geselecteerd.” - Jorn Zijlstra – Businessmanager

Parkeren met app

Waar je voorheen soms nog wegkwam met een niet aangemelde parkeerbeurt, is die kans nu zeer klein. Met de komst van de scanauto kan je er bijna van uitgaan dat je een parkeerboete ontvangt. Dan betaal je natuurlijk liever maar een paar euro voor de daadwerkelijke parkeertijd. Die met onze autopas overigens 100% fiscusproof wordt verzameld op één verzamelfactuur. Zo heb je mooi geen omkijken meer naar parkeerbonnen. En ook niet naar boetes!

Deel dit artikel