Geld verdienen voor je klanten

regels rondom autokosten voor ondernemers

Zakelijk betaalmiddel is een vereiste

MKB Brandstof krijgt regelmatig vragen van boekhouders hoe de BTW-verrekening precies werkt bij de diverse ondernemingsvormen. Daar helpen we graag mee! Iedere ondernemer die een tankbeurt contant of met een privépas betaalt, laat geld liggen. De ondernemer is gerechtigd om BTW terug te vragen, maar mag dat bij tanken niet met terugwerkende kracht doen van de fiscus.

BTW voor brandstof is alléén aftrekbaar wanneer je betaalt met een zakelijk betaalmiddel. Dit betekent dat:

  • Een contant betaalde transactie niet opgevoerd kan worden (ook niet met BTW-bon);
  • Betalen met een zakelijke pinpas/creditcard wel recht geeft op BTW teruggave (indien BTW-bon aanwezig);
  • Tankbeurten voorgeschoten door medewerkers, zonder zakelijke pinpas/creditcard wel opgevoerd kunnen worden als kosten, maar niet in aanmerking komen voor BTW-teruggave.

Autopas van MKB Brandstof biedt uitkomst

De autopas van MKB Brandstof is hiervoor een passende oplossing. Deze staat op naam van de onderneming en toont direct aan dat het om een zakelijke transactie gaat. Zo beschikt de ondernemer over een betaalmiddel waarmee alleen auto-gerelateerde kosten worden gemaakt. Bovendien ontvangt de ondernemer elke maand een verzamelfactuur met de juiste BTW-gegevens (soort brandstof, aantal liters, plaats, tijdstip) waardoor de BTW zónder bon aftrekbaar is. De autopas van MKB Brandstof heeft 100% BTW-garantie.

Wat is aftrekbaar?

De kosten en BTW die aftrekbaar zijn, zijn afhankelijk van de ondernemingsvorm van je klant: