Haal het maximale uit de regels

Autokosten voor zzp'ers

Voorkom dat je geld laat liggen! MKB Brandstof helpt zzp'ers goed gebruik te maken van de fiscale regels rondom autokosten. Voor zzp’ers zijn de volgende zaken van belang:

Auto op de zaak die je alleen zakelijk gebruikt?

Dan mag je de btw op:

  • brandstof
  • onderhoud
  • autobanden (zomer, winter)
  • parkeerkosten
  • vloeistoffen (olie, screenwash)

voor de auto terugvorderen. Daarnaast mag je alle kosten die hieruit voortvloeien zakelijk boeken.

Zakelijk gebruik privéauto en vice versa?

Dan mag je 19 cent per kilometer opgeven aan de belastingdienst, plus de de btw op brandstof, onderhoud, autobanden, vloeistoffen en parkeerkosten. Je hebt hiervoor twee mogelijkheden:

Optie 1

Je verrekent alle btw. De belastingdienst past dan een correctie toe van 1,5%* (forfait) van de cataloguswaarde van de auto. Je kunt dus alle btw aftrekken en bij de laatste aangifte - in januari van het voorliggende jaar - een correctie doorvoeren van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto.
* Heb je bij de aanschaf van de privéauto de btw al afgetrokken? Dan geldt de eerste 5 jaar van bezit 2,7% van de cataloguswaarde van de auto.

Optie 2

Of - als dit gunstiger is - kun je alle btw verrekenen op basis van een percentage privé en zakelijk gereden kilometers. Je dient hiervoor een zakelijke kilometerregistratie bij te houden. Aan het eind van het jaar bepaal je aan de hand van de begin-kilometerstand en eindstand de verhouding werk/privé. Hieruit bereken je het terug te vorderen btw-bedrag.
LET OP: In dit geval zijn de kosten voor brandstof, onderhoud, parkeren, etc. niet zakelijk te boeken. Dit komt omdat de auto het kenmerk ‘privébezit’ heeft. De fiscus houdt zich voor de vergoeding wel aan 19 cent per zakelijke kilometer.

Overzicht houden voor de maximale btw-teruggave? Vraag de MKB Brandstof autopas aan!