Administratie

Beter een auto leasen of kopen?

De voor- en nadelen van een auto leasen of kopen op een rij. Kies wat bij jou als ondernemer past.

Als ondernemer ben je waarschijnlijk regelmatig onderweg. Op weg naar een klantafspraak, je boekhouder of een interessante cursus. Waar je ook naartoe gaat, het is fijn als je de auto kan pakken. Nooit meer stress rondom trein- of bustijden en geen lange stukken lopen, maar gewoon rechtstreeks voor je deur instappen en om de hoek van je eindbestemming parkeren. Klinkt dit jou als muziek in de oren en overweeg je om een (andere) auto aan te schaffen, maar twijfel je tussen leasen en kopen? Dan hebben we speciaal voor jou de voor- en nadelen op een rij gezet.

Auto leasen

Betaal jij graag maandelijks een vast bedrag voor een nieuwe en door jou uitgekozen auto? En wil je geen omkijken hebben naar verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting? Dan kan een auto leasen een goed idee zijn. Je weet waar je aan toe bent en alles wordt voor je geregeld. Enkel bij schade betaal je een eigen risico. De hoogte hiervan spreek je van tevoren af als je het contract tekent.

Voordelen auto leasen

• Je betaalt een vast maandelijks bedrag.
  • Je rijdt vrijwel altijd in een spiksplinternieuwe auto met de nieuwste technieken.
  • Je hebt geen gedoe met onderhoud.
  • Je hoeft de auto niet zelf te verkopen.
  • Je bespaart een grote investering in een eigen auto, dat geld kan je besteden aan andere belangrijke zaken.
  • Je hebt altijd garantie (net zoals bij ons maandelijks opzegbare Laadpaal Abonnement trouwens).

Nadelen auto leasen

• Je bent geen eigenaar van de auto.
  • Je betaalt fiscale bijtelling voor privégebruik.
  • Je moet vooraf bespreken hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden.
  • Je leasecontract wordt vaak aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) als lening, wat invloed heeft op je hypotheekaanvraag.
  • Je kan een leasecontract niet zomaar kosteloos verbreken.
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op en je kan je opgebouwde schadevrije jaren verliezen.

Auto kopen

Wil je liever een eigen auto die écht helemaal van jou is? Verdiep je dan eens in de verschillende automodellen en -merken en vergeet ook het tweedehands aanbod niet. Het grootste verschil tussen een nieuwe en een gebruikte auto is natuurlijk de aanschafprijs, deze is voor een nieuwe auto een stuk hoger. Net zoals de autoverzekeringskosten overigens. Maar bij een tweedehands auto zijn de onderhoudskosten vaak weer hoger. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Vergeet ook niet dat je voor een grote, milieuvervuilende auto weer meer wegenbelasting betaalt.

Voordelen auto kopen

• Je bent volledig eigenaar van de auto.
  • Je hebt recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
  • Je jaarlijkse afschrijvingen zijn aftrekbaar van je ondernemingswinst.
  • Je kan zoveel privékilometers maken als je zelf wil.
  • Je kiest zelf hoe én waar je je auto verzekert.
  • Je bepaalt zelf of je schade laat repareren.

Tip: reserveer je jaarlijkse afschrijvingen voor het moment dat je je bedrijfsauto wil vervangen.

Nadelen auto kopen

• Je doet in één keer een flinke investering.
  • Je kan die investering niet meer gebruiken voor andere zaken en onvoorziene uitgaven.
  • Je hebt te maken met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, verzekeringen en belastingen.
  • Je betaalt afschrijving, omdat je auto altijd daalt in waarde.
  • Je moet je auto zelf weer verkopen of inruilen.

Kies wat bij je past

Heb je de voor- en nadelen van het leasen of kopen van een auto gelezen, maar twijfel je nog steeds? Dan kan het helpen om een kostenvergelijking te maken. Dit doe je al in drie stappen:

1. Kies een auto die je graag wil hebben en schrijf de aanschafprijs op.
  2. Zoek vervolgens de leaseprijs op én bepaal de leaseperiode en het aantal kilometers.
  3. Nu kan je berekenen wat de aanschaf van de auto kost voor diezelfde periode. Neem hier ook het aantal kilometers, de afschrijving, de wegenbelasting, de autoverzekering, de onderhoudskosten en eventuele schade in mee.

Uiteindelijk is de beste keuze afhankelijk van jouw wensen en specifieke situatie. Neem vooral de tijd en beslis welke financiële en fiscale aspecten voor jou belangrijk zijn. En bekijk in de tussentijd alvast onze autopas, die je gemakkelijk koppelt aan je boekhoudpakket en waarmee je kan tanken, laden én parkeren. Erg handig als je straks echt die droomauto hebt.