Pitstop bij Levi - Over kansen grijpen, succesvol ondernemen in de horeca én de autopas

20 april 2021

Over het bedrijf

Poké & Zo is het smakelijke antwoord van Levi Boot op de lockdown. Door het sluiten van de horeca tijdens de eerste lockdown in 2020 belandde hij thuis. Hij begon enthousiast vanuit huis met een bezorgservice van poké bowls (wat dat zijn leggen we verderop uit). De vraag was zo groot dat het tijd werd voor een nieuw hoofdstuk: Poké & Zo. Zijn bedrijfje groeide binnen één jaar uit tot een hele onderneming. Inmiddels werken er 30 mensen, hebben ze twee goedlopende locaties én zijn er zelfs plannen voor een derde.

Hoe is je bedrijf ontstaan?

“Poké & Zo is een familiebedrijf. Mijn broer hielp me de eerste maanden naast zijn baan. Toen het drukker werd, maakte hij de overstap naar mijn bedrijf.” Levi’s broer focust zich op personeelszaken en helpt ook met het maken van poké bowls. “Mijn nicht werkt er ook, zij beheert onze social media en is manager, en mijn neefje werkt bij ons als bezorger. Onze productiekeuken in Hellevoetsluis is gebouwd door mijn oom.” Naast de fijne familieleden werken er andere mensen. “Iedereen heeft zijn eigen taken, daarom kunnen we zo snel groeien denk ik."

Koken is een heel andere discipline dan een bedrijf runnen. Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik wist altijd al dat ik wilde ondernemen en dit kwam op mijn pad. Hiervoor was ik freelancer dus ik wist wel wat van ondernemen, maar toch is dit anders. Ik ben nu meer aan het managen en soms is dat wel zwaar. Ik heb zelf ook nog veel dingen te leren, maar ik ben erachter gekomen dat je de juiste mensen op de juiste plek moet zetten. Als je iedereen een duidelijke taak geeft komt het altijd wel goed. En je moet dingen uit handen durven geven. De vestiging in Oud-Beijerland kon ik bijvoorbeeld al na vijf maanden loslaten. Nu richt ik me meer op Hellevoetsluis.”

“Ik heb gewoon de juiste mensen om me heen.”

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Iedere dag is weer anders. Ik ben waar ze me nodig hebben, in de keuken of op de administratie. Tuurlijk kook ik ook nog wel, dat vind ik hartstikke leuk. Verder bereiden we ons nu voor op het openen van het terras. Dus denk ik na over het servies en de marketing eromheen. Ik heb ook veel afspraken met leveranciers of ben aan het testkoken voor een nieuwe menukaart.” Levi denkt zelfs al na over een volgende locatie, waar dat is blijft nog even een verrassing.

Over het eten: waarom verkopen jullie poké bowls?

“Ik heb altijd voor exclusieve restaurants gewerkt. Toen kwam ik op de een of andere manier in Amsterdam terecht in het hoofdkantoor van Tommy Hilfiger. De poké bowls kwamen daar al op, maar hier in Oud-Beijerland of Hellevoetsluis kon je alleen maar pizza of shoarma laten thuisbezorgen. Poké bowls zijn lekker, vers en gezond, daar wil ik mensen kennis mee laten maken.”

Wat is een poké bowl?

Poké betekent ‘snijden’ en is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse (rauwe) vis en groente aan rijst wordt toegevoegd met een speciale dressing.

"We doen altijd één hele exclusieve bowl bijvoorbeeld met ribeye en truffel, da’s leuk voor de mensen én leuk om te maken. Toch draait het niet alleen om de poké bowls. We heten Poké & Zo omdat we ook andere gerechten serveren, zoals bao buns en sushi burrito’s."

"Het uiteindelijke doel is dat we in heel Nederland restaurants hebben. Een groot familiebedrijf."

Heb je een tip voor startende ondernemers in de horecabranche?

“Dat ga ik natuurlijk niet verklappen”, grapt Levi. “Ik zie dat veel restaurants nog niet weten hoe ze eten moeten bezorgen, terwijl dat wel de toekomst is. De nieuwe generaties gaan straks niet meer thuis koken", verwacht hij.

Houdt duurzaamheid jullie bezig?

“Ja, we hebben elektrische scooters en fietsen. En we gebruiken gerecycled verpakkingsmateriaal. Er gaat zoveel materiaal doorheen als je wil bezorgen, dat allemaal in plastic verpakken voelt niet goed.”

Over de autopas van MKB Brandstof

“Ik ben bij jullie terecht gekomen via mijn boekhouder. Al die bonnetjes, dat moest ik beter gaan regelen van hem. Ik heb toen zelf wat onderzoek gedaan, waarna ik bij jullie uitkwam.”

Wat is belangrijk voor jullie als het gaat om de pas?
“Je hoeft geen bankpas of contant geld mee te geven, dat vind ik fijn. Als een bezorger moet tanken krijgt hij de pas mee. Mijn boekhouder regelt nu alles nu voor mij, ik hoef nergens meer aan te denken. Daarnaast vind ik de opties, zoals carwash, een groot voordeel.”