Pitstop bij Harry - Over de impact van corona op de creatieve sector én zijn carrière

14 januari 2021

Over het bedrijf

Drukwerk bv is een doorstart van de populaire band Drukwerk, onder andere bekend van de nummers ‘Schijn ‘n lichtje op mij’ en de hitsingle ‘Je loog tegen mij’. De band bestaat uit vijf leden waaronder Harry’s zoon Bram (toetsen). En zijn dochter werkt sinds januari ook voor de bv, een creatief gezin dus. Wij spraken met Harry, een duizendpoot als het gaat om zijn activiteiten. Hij tourt door heel Nederland, organiseert ‘Slingertochten’ op een salonboot bij Rederij ‘t Smidtje door de grachten van Amsterdam en hij is ook te zien in het theater of op televisie.

Wat doet het met je creativiteit nu je niet op de bühne staat?

Hoewel de creativiteit een beetje ‘lamgeslagen’ voelt, is Harry met zijn band nog heel actief. Er zijn verschillende concerten via een livestream uitgezonden voor mensen in bejaardentehuizen. “Ons laatste ‘echte’ optreden was in Hengelo, daar mochten maar 30 mensen bij zijn. Dat is heel raar, maar het heeft ook wel iets. Voorheen traden we in Ureterp op bij het Oerrock festival voor 2000 man, dan gaat het dak eraf hoor. Als je optreedt voor 30 man wordt er veel meer van je geëist. Het is intiemer en daardoor valt het sneller op als een deel van het publiek het niet leuk vindt.” Nu is Harry een gangmaker in hart en nieren, dus van gemopper is geen sprake. Het geheim van zijn succes:

“Je moet de mensen het gevoel geven alsof je alleen voor hen persoonlijk zingt. Dat is het leuke, met 30 man kan je persoonlijker zijn.”

De Slingertochten kunnen nu helaas niet plaatsvinden, want op een salonboot is anderhalve meter nogal lastig. En ook het repeteren met de band verloopt anders. “Repeteren gebeurt normaliter bij mij thuis, maar ik mag nu natuurlijk niet zo veel mensen ontvangen.” Toch maken Harry en zijn kompanen er wat leuks van. Afgelopen zomer heeft hij samen met Lucas de Bruin (piano) buiten voor verzorgingstehuizen gespeeld. En Lucas had ook bedacht om in Zaandam een thuisconcert te geven. Ramen open, Harry op het balkon - de mensen een beetje vermaken.

“We hebben met onze Recalcitrant-tour vorig jaar drie concerten gegeven. Het was helemaal te gek, alle drie uitverkocht. We dachten: dit gaat het worden. Het laatste optreden zouden we in Paradiso geven. En dit jaar doorpakken met de ‘Je loog tegen mij’-tour, want dat is nu precies 40 jaar geleden. Er ligt ook een album klaar om op te nemen - wel op vinyl - want dat klinkt toch het mooist." Het is nu dus even wachten totdat de band weer in één ruimte kan repeteren. En de tour wordt waarschijnlijk hervat in 2022.

"Met pensioen gaan is toch niks voor mij joh, sterven in het harnas vind ik het mooiste."

Wist je dat?

• Harry’s eerste auto een Mercedes was en hij niet kan wachten tot hij een elektrische tourbus met goede actieradius kan aanschaffen voor Drukwerk BV?
• Hij onderweg naar een optreden wel eens twee liftende nonnen heeft opgepikt?
• Hij het liedje ‘Aan de Amsterdamse grachten’ het allermooiste vindt en een broodje pekelvlees niet kan weerstaan?
• Harry, als hij de mogelijkheid had, in heel Nederland zonnepanelen zou laten plaatsen en zelf al in een energieneutraal huis woont?
• Harry ooit wakker is geworden in de kledingkast van zijn slaapkamer?
• Zijn geheime talent is dat hij naast zingen ook zakelijk kan zijn.
• Nederland op zijn duimpje kent? Zo gaat hij naar Ureterp voor het Oerrock-festival of naar Megen voor Lulboompop (ja, echt). “Niet alles gebeurt alleen in de Randstad hoor”, zegt hij lachend. In de beginperiode van Drukwerk reden ze per jaar vijf keer de omtrek van de wereld rond, in Nederland!
• Harry een echte Ajacied is (hoe kan het ook anders), maar Rotterdam toch ook een plekje in zijn hart heeft? Hij houdt namelijk van moderne architectuur en heeft zowel in het Oude als het Nieuwe Luxor theater opgetreden.

Ben je blij met onze autopas?

“Ik vind het fantastisch, vooral het parkeren. Je krijgt een duidelijk overzicht van wat je gedaan hebt, je kan zien hoeveel kilometer je gereden hebt. Heel handig, ik ben er blij mee. Helaas is er nog geen elektrische bus voor lange afstanden. Anders had ik graag een laadpaal voor de deur gehad hoor. Ik vind het milieu heel belangrijk. In 1980 schreef ik al het liedje ‘Moeder Aarde’, zoek maar op.” Mis je nog iets? vroegen we. “Nou, een routeplanner zou ik handig vinden.” Helaas hebben we geen officiële routeplanner, maar vanuit onze Parkeer- en Tanken-app kan je wel navigeren naar je eindbestemming door bijvoorbeeld een pomp in Ureterp te selecteren. “Dat is handig,” zegt Harry.

Deel dit artikel