Flexplek, kantoorpand of werken in je badkuip?

29 oktober 2020

Patricio de Boom, van LaatBloeien, heeft een turbulente tijd achter de rug. En het is nog niet voorbij.

De core business van LaatBloeien is het verhuren van werkplekken en kantoren. Dat zijn flexplekken aan freelancers, of langdurige lease aan middelgrote bedrijven. MKB Brandstof huurt sinds vorig jaar een schitterend kantoorpand aan het Hofplein in Rotterdam van hem.

Duurzame droom
LaatBloeien is opgezet als droom van oprichter Martin Schuurman om ondernemers met een duurzaam hart met elkaar te verbinden. En die markt ziet er sinds maart dit jaar even anders uit. Omdat er ook horeca zit in het pand, gelden er strengere regels. En sinds de laatste aanscherping van de maatregelen, een week of twee geleden, moest Patricio de horeca in zijn zaak tijdelijk sluiten. Afhalen kan nog wel, maar de hele vibe van samen werken en koffie drinken is even gestaakt.

We spraken Patricio over de effecten van de coronacrisis en wat dat betekent voor zijn werk.

Wat betekent deze coronacrisis voor de markt van werkplekkenverhuur?
Omdat coworking plekken doorgaans met flexibele en kortlopende contracten werken, was de verwachting in de sector dat de coronacrisis voor velen het einde zou betekenen, maar het tegenovergestelde is waar. Mensen zoeken juist nu naar flexibele werkplekken omdat zij thuis niet prettig kunnen werken of aanspraak missen.

En veel bedrijven zien nu ook de voordelen van het thuiswerken, waardoor er een verschuiving ontstaat naar ‘hubs’ ofwel netwerken van kleinere werklocaties in combinatie met een hoogwaardig hoofdkantoor. Ik denk dat kantoren na corona omgevingen zullen zijn waar je op gezette tijden bij elkaar komt voor een vergadering, om daarna weer uit te waaieren naar andere werkplekken.

Zie jij massale leegloop van kantoren?
Nee dat nog niet. Ik spreek wel veel ondernemers die nadenken over de nieuwe realiteit en hoe zij hun  organisatie hier het beste op kunnen inrichten. Dat is voor sommigen een hele opgave. Wij denken daar uiteraard graag in mee, want we hebben zelf een stevige ambitie om ons concept op meerdere locatie verder tot bloei te laten komen.

Wat betekenen zoveel thuiswerkers voor de economie?
Er zijn uiteraard voor- en nadelen. Zo zijn er al onderzoeken gepubliceerd die uitwijzen dat thuiswerken juist tot meer productiviteit, minder ziekteverlof en een betere work-life balance leidt. En thuiswerken is positief voor het milieu, dat zag je tijdens de eerste lockdown.

Thuiswerken past niet iedereen. Bijvoorbeeld omdat de thuissituatie hier niet naar is. Zo hoorde ik laatst iemand over dat hij in de badkamer moest werken omdat er nergens een rustige plek was in huis. Dat houd je niet vol. Grootste nadeel (ook voor de economie) is naar mijn mening de druk op de gemoedstoestand bij mensen, door de onzekerheid over het beloop van de coronacrisis. Het vanuit huis kúnnen werken is wat anders dan vanuit huis móéten werken.

Wat was jouw belangrijkste actie de afgelopen twee weken?
Dat was helaas het sluiten van onze werkcafés in Rotterdam en Haarlem. En het bijeenbrengen van mijn team om na te denken over wat wij nog wel konden doen binnen de richtlijnen. Dat laatste bleek niet alleen heel belangrijk voor onze bedrijfsvoering maar ook voor het gevoel bij de teamleden.

Hoe is je gemoed veranderd sinds de eerste lockdown en nu?
Er is meer berusting in de situatie, nu we ook meer weten over het virus en wat de bandbreedte is waarbinnen we kunnen bewegen. Ik merk wel dat mijn ondernemerschap tot het uiterste wordt getest, maar zie dat tegelijkertijd ook weer als een uitdaging. En als ik  zie hoeveel goede ideeën er ontstaan, geeft me dat ook een gevoel van hoop en trots en stemt me optimistisch.

Foto: Antim Wijnaendts