"Een fossiele auto komt er niet meer in"

14 december 2020

Sinds 25 november staat er een laadpaal van MKB Brandstof voor de deur bij Munnik Brandadvies. Een adviesbureau op het gebied van brandveiligheid, in Groningen. Opgericht door Harrie Munnik en zijn echtgenote Jacqueline ter Veld.

Van huis uit zijn de twee al enorm betrokken bij het milieu. Van die mensen die er vroeg bij zijn met een eerste hybride in 2017. Geen verrassing dus dat ze deze waarden meenemen in hun bedrijf. 

Wij spraken Renate Weemhof, marketeer bij Munnik Brandadvies over de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. 

Het begon volgens Renate allemaal met de duurzaamheidsbarometer in 2017. Als ze keken waar bij hun bedrijf de winst zat op bezuiniging van CO₂-uitstoot, kwamen papier en vervoer in de top naar boven. Het bedrijf paste haar doelstellingen aan en ging aan de slag. 

Geen papier meer
Allereerst, alles digitaal. Niemand van de medewerkers zou meer printen, tenzij het echt nodig was. Ze waren succesvol. Zo succesvol dat hun papierleverancier opbelde om te vragen of alles wel goed ging, of dat ze misschien een nieuwe leverancier hadden gevonden. Het viel dus op.

Gemotiveerd door dit succes kwam de grootste bezuiniging; volgens de barometer zat 80% van hun CO₂-uitstoot in hun vervoer. Per jaar rijden de vertegenwoordigers en projectleiders zo'n 130.000 kilometer.

Nieuwe doelstellingen
Er kwamen toekomstgerichte doelstellingen: er zouden geen fossiele brandstofauto's meer gekocht worden. Die kwamen er gewoon niet meer in. Alle toekomstige auto's zijn dus milieu-verantwoorde auto's; een daarvan is elektrisch, de volgende komt in maart volgend jaar. De andere is een auto op waterstof. 

Weerstand van medewerkers
Zulke grote veranderingen zouden bij je medewerkers wel eens op weerstand kunnen stuiten. Dat valt wel mee, volgens Renate. "Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. En de ervaring met een elektrische auto is ook gewoon heel positief. Dat helpt. Verder mogen onze medewerkers zelf ook best mee bepalen in wat voor auto ze rijden, ze krijgen niets opgedrongen." 

Klein verschil draagt bij aan grote schaal
Naast de grote aanpassingen, doet Munnik haar best om op kleine schaal verschil te maken. Zo huren ze voor lange afstanden bij afwezigheid van de elektrische of waterstofauto een Tesla. En scheiden ze op kantoor al jaren afval. Zijn kleine dingen, maar het draagt allemaal bij aan een groot resultaat. 

 

Renate Weemhof

"Medewerkers die 'om' zijn naar elektrisch worden ambassadeurs in je bedrijf."

Deel dit artikel