Denk je na over elektrisch rijden?

9 november 2020

Steeds meer ondernemers kopen of leasen een elektrische auto. Dat doen ze om verschillende redenen. Wij zien toekomst in duurzame mobiliteit en horen daarom graag van jou, en al onze deelnemers, wat er komt kijken bij de beslissing elektrisch te gaan rijden. Hier bespreken we de meest genoemde voor- en nadelen. Want we helpen ook jou graag op weg bij het maken van een weloverwogen keuze.

Het milieu is voor de deelnemers die wij spraken de belangrijkste reden om over te stappen op elektrisch rijden. Want een elektrische auto is niet klimaatneutraal, maar wel schoner dan een traditionele auto. Tijdens het rijden komen er minder schadelijke stoffen vrij. En hoe groener de stroom, des te beter. Met onze autopas laad je bijvoorbeeld altijd met 100% Nederlandse groene stroom.

Prima voor je portemonnee

Ook de financiële voordelen van een elektrische auto vinden ondernemers de moeite waard. Niet zonder reden. Puur op aanschafprijs is een elektrische auto duurder dan een vergelijkbare brandstofauto. Dat komt door de accu. Maar, elektriciteit is een stuk goedkoper dan benzine, LPG en diesel. En daarnaast is het onderhoud voordeliger. Een elektrische auto heeft minder onderdelen. Dus kan er ook minder slijten en kapot gaan.

Fiscaal aantrekkelijk

Wie investeert in een milieuvriendelijk product, krijgt ook fiscaal voordeel. Er zijn vrijstellingen, kortingen en subsidies. Zo zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting (BPM). En ken je bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek (MIA) al? Het prijsverschil tussen een ‘gewone’ auto en een elektrische is daardoor kleiner dan je misschien denkt.

Onderweg zonder gedoe

Actieradius is voor veel mensen een ding. Hoe ver kom ik met een volle accu? Kan ik doen wat ik wil, zonder gedoe?

Dankzij de nieuwe batterijtechnieken is het antwoord ja. De komende vijf tot tien jaar zijn elektrische auto’s met een bereik van 400 tot 500 kilometer de standaard. En dat bereik wordt alleen maar groter.

Ter vergelijking: een autorit in Nederland is meestal korter dan 100 kilometer. In de meeste gevallen kun je dus met gemak naar die afspraak en op de terugweg nog langs de supermarkt, zonder te laden.

Zorgeloos laden

Als je elektrisch rijdt, is een eigen laadpaal wel zo handig. Want, laden duurt langer dan tanken. Lastig, denken verschillende ondernemers. Als je thuis laadt, of op straat, ben je al gauw zes tot tien uur verder voor een volle accu. En ook als je onderweg een snellader gebruikt, heb je zo’n twintig tot dertig minuten nodig.

De kans is alleen groot dat je je auto ’s nachts oplaadt, terwijl je lekker ligt te slapen. Of op kantoor, als je aan het werk bent. Daardoor heb je bijna altijd een volle accu als je op pad gaat. Vergelijk het met het opladen van je telefoon.

Een laadpaal kopen is alleen wel een dure grap. Bij MKB Brandstof heb je dat gedoe niet. Ons Laadpaal Abonnement voor ondernemers is inclusief alles voor een scherp maandbedrag. En de kosten? Die komen fiscusproof op één verzamelfactuur. Dat scheelt flink in de boekhouding.

In de buurt

“Stel dat ik onderweg toch eens moet laden, is er dan wel een geschikte laadpaal in de buurt? En hoe vind ik die?” Meerdere ondernemers deelden deze zorg en jij misschien ook.

Kijken we naar de feiten, dan is er goed nieuws om dit artikel mee af te sluiten. Een kwart van alle Europese laadpalen staat in Nederland. We lopen dus echt voorop in de markt. Nederland telt ruim 55.000 openbare laadpunten en ruim 1.500 snellaadpunten. En het worden er elke dag meer.

Met onze app ontdek je eenvoudig waar je overal met de autopas van MKB Brandstof kunt laden. In Nederland, én op steeds meer plekken in Europa. Zo profiteer je makkelijk van onze vaste tarieven en gegarandeerde groene stroom!

Is een elektrische auto al iets voor jou? Heb je nog vragen na het lezen? Laat je horen.