Collega vertelt: fossiel rijden opmerkelijk verduurzamen

20 januari 2021

Het is ons werk, maar voor ons is de markt van (duurzame) mobiliteit ook ingewikkeld. Dat we duurzaam vooruit willen, weten we. En voor een groot deel ook hoe. Maar we moeten het nog wel realiseren. Daarom zijn mensen daar bij ons toegewijd mee bezig. 

Jochem Paarlberg is een gegeven in ons bedrijf. Hij werkt hier langer dan de meesten, en weet 'alles'. Met een geschiedenis in de marketing, zelf ondernemer geweest, en ervaring als productmanager, weet hij over de meeste zaken mee te praten. Hoog over, over onze langetermijnstrategie maar in detail kent hij ook de kleurcodes van onze huisstijl. Zo'n irritante alleskunner, die ook nog eens heel aardig is. Jochem kan in onze ogen weinig verkeerd doen, dat merk je al. 

Fossiele brandstof vergroenen

Een van onze doelen is om fossiel rijden opmerkelijk te verduurzamen. Dus de uitstoot van fossiele brandstof verminderen, dan wel compenseren. In dat doel beet Jochem zich twee maanden geleden vast. De komende twee jaar moet er bewijsvoering komen. We willen gaan laten zien hoe klimaatpositief er bij ons uitziet. Verrassend genoeg ligt er in de fossiele hoek meer ruimte voor vernieuwing (besparing op CO2 bv) dan je zou denken. Qua volume is de fossiele groep nog steeds veel groter, dus als die verduurzaamt, is het effect gelijk aanzienlijk. 

Energietransitie

Natuurlijk is elektrisch rijden een beter alternatief, maar er zijn zoveel tegengestelde meningen in het debat over wat duurzaam is. Diesel stoot minder CO2 uit dan benzine, maar meer andere schadelijke stoffen. Moet je dan in je dieselauto blijven rondrijden, of kun je beter een plug in hybride kopen? Die laatste blijken veel meer CO2 uit te stoten dan we dachten. Maar die auto's worden wel fiscaal gestimuleerd. Lastig. 

"Daar ligt mijn uitdaging, we willen opmerkelijk verduurzamen, dus dat het makkelijk is om duurzaam te zijn. We ontwikkelen producten en diensten om dit concreet waar te maken. Zodat ondernemers makkelijk kunnen aansluiten, zonder gedoe.

Wij vinden het als bedrijf, en ik als persoon, heel belangrijk dat alles onder water klopt. Kijk bijvoorbeeld naar onze groene stroom, dat is echt alleen maar van Nederlandse windmolens en Nederlandse zon, dat is onze bewuste keuze. We hadden ook elektriciteit uit Noorwegen kunnen kopen, maar het enige wat je dan doet, is groene stroom daar vandaan halen, waardoor de Noren zelf grijze stroom gebruiken. Onder de streep maak je dan dus geen verschil, zo willen wij het niet doen."

Jochem:

"Er zit genoeg ambitie om toffe dingen te doen. Ik ben de hele dag met creatie bezig. En dat leidt uiteindelijk tot een beter of nieuw product. Zo zetten we stappen richting duurzaamheid, en dat blijft elke dag weer een belonend proces."

Deel dit artikel