Wij MKB Brandstof

Opbrengst Passieparade naar stichting Aardpeer

Een gedeelte van de opbrengst van de Passieparade gaat naar Aardpeer. Wij spraken Kees van Biert, een van de oprichters.

Om ons vijftienjarig jubileum te vieren organiseren we een maand lang leuke en leerzame workshops en webinars tijdens de Passieparade van MKB Brandstof. Bij uitzondering vragen we toegangsgeld voor deze maand van events. Een deel van de opbrengst van die toegangskaarten geven we aan een goed doel. Wij kozen als doel Aardpeer.

Wat is Aardpeer?

Aardpeer verbindt boeren en burgers en brengt bodem en biodiversiteit in balans. Iedereen die wil bijdragen aan een betere bodem, gezond voedsel en meer soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende zeven generaties zo te houden, kan zich bij onze beweging aansluiten. Aardpeer, samen voor grond. Een vruchtbare bodem voor wie zich in wil zetten of wil investeren in een collectieve en veerkrachtige toekomst.

Aardpeer is een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Triodos Regenerative Money Centre, Stichting Wij.land en Stichting Herenboeren NL.

Gesprek met Kees

Kees van Biert, voorzitter van BD Grondbeheer, een van de initiatiefnemers achter Aardpeer, vertelt in dit interview over zijn idealen en wensen. 

"Iedereen realiseert zich dat het zo niet langer kan," steekt Kees meteen van val. Hij bedoelt daarmee dat we zo niet langer met de aarde om kunnen gaan. Hij las onlangs een trotse kop in de krant dat wij de grootste vleesexporteur zijn van Europa. Dat vindt hij niet iets om trots op te zijn. 

"Het ligt niet aan de boeren, die willen wel, maar kunnen niet."

"Ik kom zelf uit een boerenbedrijf. Wij vonden vroeger bestrijdingsmiddelen vooruitgang. En we hadden vijftig jaar nodig om te leren dat dat geen vooruitgang was. Alles moest steeds meer en efficiënter. De grond wordt uitgeknepen. We pompen het vee vol met soja. Over de houdbaarheid daarvan is geen twijfel meer."

Wat heeft de boer nodig?

Kees' model komt van de vraag 'wat heeft de boer nodig om de aarde beter achter te laten?' Die heeft grond nodig, voor een redelijke prijs. En een redelijke prijs voor zijn opbrengt. "Toch gek dat van alle goederen en producten de meeste groenten niet veel duurder zijn geworden in vijftig jaar tijd? Aardappelen kostten vroeger een dubbeltje, dat is nu niet veel meer geworden."

"Wat we met Aardpeer doen is geld ophalen om grond van te kopen en dat voor een redelijk bedrag te pachten aan boeren. Zo hoeven zij de aarde niet uit te melken. De mooie woorden van de politiek werken niet, de boeren kunnen niet anders. Je moet iets aan de omstandigheden veranderen, en daar zet ik me voor in." En dat gaat goed, er melden zich al aardig wat boeren voor het initiatief.

Wie is Kees?

Als boerenzoon ben ik geboren en getogen op het Flakkeese platteland. Hoewel de keuterboerderij van mijn ouders mij geen toekomst bood, heb ik het ondernemerschap wel van huis uit meegenomen. Ik ben oprichter en partner van het internationaal opererend adviesbedrijf JBR. De afgelopen dertig jaar heb ik van daaruit expertise opgebouwd in beleidsvorming, strategieontwikkeling en financiële structuren. Mijn bestuurservaring heb ik, naast JBR, opgedaan in antroposofische en duurzame kring: de Stichtse Vrije School, het Kindertherapeuticum in Zeist en het Springtij Festival op Terschelling.

"Ik voel een sterke verantwoordelijkheid naar de generaties onder mij: wij moeten de aarde beter achterlaten dan hoe we haar gekregen hebben."

Deel dit artikel