Wij MKB Brandstof

Man achter de pas

We horen van onze collega's over hun werkdag, hun leven en hoe ze tegen de zaken aankijken. Met dit keer Bas van Stiphout, over de uitdaging en het plezier van zelfsturend werken.

Voor de rubriek 'de mens achter de pas' spreken we om de zoveel tijd een collega over hun werkdag, leven en hoe ze tegen de zaken aankijken. Deze keer de eer en het plezier om te praten met Bas van Stiphout, onze 'financiële man'. 

Bas is een alomtegenwoordig begrip in ons bedrijf. Al is het maar omdat hij er al zo lang werkt. Maar ook om zijn kalme aanwezigheid in menig project. In zijn acht jaar (eigenlijk 11, tijdens zijn studie werkte hij op onze klantenservice) maakte hij zichzelf onmisbaar en inmiddels moeten veel financiële besluiten "even langs Bas", voor ze door kunnen gaan.

Bas, hoi, hoe heet je rol en wat doe je? 

"Mijn functietitel is coördinator finance. Mijn rol is die van business controller, dat is waar ik de meeste tijd aan besteed. Daarnaast ben ik nog steeds een beetje coördinator voor het team. Geen echte teamleider want we zijn natuurlijk zelfsturend, maar ik neem een aantal klassieke managementtaken op me, zoals vergaderingen leiden of nieuw personeel werven. Ik ben de koppeling tussen team Finance en de rest van de organisatie. Die rol vind ik ook leuk, ik ben er goed in om -soms lastige- financiële begrippen en besluiten begrijpelijk uit te leggen. Verder houd ik me bezig met de bedrijfsstrategie, waar we naartoe gaan en welke financiële besluiten daar dan bij horen. Ik denk mee aan business cases en over wat onze strategie is: zoveel mogelijk klanten voor een lagere prijs, of een hogere prijs met 'minder' klanten? Welke prijs moeten we vragen voor een nieuwe dienst als het laadpaal abonnement? Dat soort vraagstukken. Financieel bepaal ik de kaders."

Je bent een strikte boekhouder die tegelijk heel benaderbaar is. Een sterke figuur in onze organisatie die ook heel aardig is, maar geen softie. Dat is knap, doe je dat bewust?

"Leuk, dat krijg ik vaker terug. Cijfertjes gaan me natuurlijk goed af, maar ik vind het ook heel leuk om met mensen te werken en hun ideeën te horen. Ik doe mijn best mensen te begrijpen, en op mijn beurt mijn standpunt goed uit te leggen. Op die manier komen we er eigenlijk altijd wel uit. De moderne financial, wat vroeger de bonentellers waren, is nu meer een partner, die meedenkt, en adviseert vanuit de cijfers. Je moet goed snappen waar het bedrijf naartoe wil, en verschillende belangen bewaken."

 

Valt een financiële beslissing wel eens verkeerd?

"Soms wel, maar ik heb zelden meegemaakt dat mensen het echt vervelend vinden. Lastige beslissingen liggen niet alleen bij mij, mijn veto hangt niet af van mijn mening of grillen van die dag, die ligt in de cijfers. Er is keuzevrijheid, als je het ene wilt kan het andere niet. Op die manier zijn de cijfers het beste argument. Je kan het geld maar 1 keer uitgeven tenslotte. Door altijd de verschillende keuzemogelijkheden te schetsen, kunnen we samen de beste keuze maken, in plaats van dat ik met mijn hakken in het zand ga omdat het geld op is."

"Mijn tijdsbesteding is soms nog lastiger dan financiële beslissingen die ik maak. Soms krijg ik vragen die ik prioriteer als minder belangrijk. Hier geldt ook weer: je kan dat uurtje maar 1 keer besteden, dus kies waar je je tijd aan uitgeeft. Die grens moet je bewaken voor jezelf en voor je team. Ik kan wel een keer een avondje doorwerken, maar als ik dat één keer doe, doe ik het makkelijker nog een keer. Net zo met roadmap-afspraken, die strakke grens trekken is makkelijker: dit is afgesproken, dit gaan we doen. Of niet, maar dan valt er iets van de roadmap, dat kan ook een keuze zijn."

Wat houdt je bezig de hele dag?

"Het praktische antwoord: heel veel verschillende dingen. Veel afspraken vooral. Lange-termijn-meedenkdingen. Met directie, of met andere teams. Ik block de woensdag altijd. Dan heb ik geen afspraken en besteed ik mijn tijd aan dingen uitrekenen, en dingen doen waar focus voor nodig is. Wat me intrinsiek drijft of bezighoudt, is de behoefte aan orde in de chaos. Als ik aan het eind van de dag geen overzicht heb, heb ik geen goede dag gehad."

Geen verkeerde eigenschap voor een business controller/financiële man. Grappige is dat die kern-behoefte je super-effectief maakt. Hoe zit het met de rollen in team Finance?

"Die worden stapje voor stapje steeds duidelijker. Ik vind het moeilijk om er prio aan te geven. Er is zoveel ander werk te doen. Ik heb input opgehaald in het team en op hoofdlijnen hebben we de rollen wel helder. Maar nu de volgende stap nog om het meer in detail uit te werken. Omdat we zelfsturend zijn, is er geen manager die dit automatisch oppakt. In mijn rol als business controller heb ik andere prioriteiten. Dus als iemand niet actief naar mij toekomt met zo’n behoefte, blijft het wat lager op mijn prioriteitenlijstje staan."

"Soms zijn er wrijvingen in het team of met andere teams, die ik dan pas wat later door heb. Ik heb zelf een ontspannen houding en maak me niet zo snel druk. Soms ga ik er onterecht van uit dat anderen ook zo zijn. Maar een rode vlag van een collega is wel waardevol, dat helpt mij om sneller in te grijpen."

"Bedenken is soms makkelijker dan uitvoeren."

Waar heb je geen zin in? Schuif je voor je uit? 

"Soms schuif ik het uitvoerende gedeelte van een plan voor me uit. Als ik heb bedacht hoe iets moet, vind ik het soms lastig het daadwerkelijk te doen. Als ik iets moet aanpassen in de begroting bijvoorbeeld, ik weet precies wat erin moet komen, maar ik moet het nog doen. Ik heb wel de discipline om het dan te doen, maar mijn energie zit daar minder op."

Wat geef je mee aan mensen die bij ons willen werken?

"We zijn wel een bijzonder bedrijf. Zelfsturend, dynamisch. Je moet goed zelfstandig kunnen werken. Er wordt veel van je verwacht qua zelfstandigheid en proactiviteit, dat moet je wel liggen en leuk vinden. Ik vind het heel leuk, ik ben heel blij dat ik hier ben gebleven."

 

Wil je samenwerken met onze financiële supersterren? In team Finance is momenteel een vacature, kijk snel of het wat voor je is. We zijn altijd op zoek naar nieuw financieel talent.

Deel dit artikel