Wij MKB Brandstof

Collega vertelt: thuiswerken als it'er

Jonathan, senior Pega ontwikkelaar bij MKB Brandstof, vertelt waar hij het meest tegenaan loopt sinds hij en zijn team thuiswerken.

Net als voor iedereen, is het voor een it-team aanpassen aan het nieuwe thuiswerken. Jonathan, senior Pega ontwikkelaar bij MKB Brandstof, vertelt waar hij het meest tegenaan loopt sinds hij en zijn team thuiswerken.

Ons team werkt al een jaar of vijf agile (ook wel bekend als de scrum-methode). We zijn dus zelf-organiserend, en inmiddels goed op elkaar ingespeeld. Dat helpt enorm nu we vanuit huis werken. Binnen de scrum-methode worden overlegvormen voorgeschreven, zoals een stand up, die ook helpen. We houden tweewekelijks een retrospective met het hele team. Dat is een vorm van feedback verzamelen. Daarin evalueren we het werk en onze prestaties. Soms gaat het tijdens deze overleggen over interpersoonlijke relaties en onze groepsdynamiek. Dat vergt een persoonlijke aanpak, en dat is lastig via videobellen.
Thuiswerkdag = focusdag
Het is lastig om je af te sluiten. Waar je voorheen alleen werd aangesproken wanneer mensen je naar het koffiezetapparaat zagen lopen, heb je nu zes chats tegelijk openstaan. Via whatsapp, Google chat, in documenten en sms-jes zoeken mensen je op. Het voelt niet collegiaal om mijn telefoon uit te zetten of niet te reageren op chatberichten. Maar ondertussen ben je zo de hele dag met ad hoc-jes bezig en komt je werk niet af. De scheiding tussen werk en privé is sowieso vervaagd; je kantoor is maar een kamer verder.
Vroeger was mijn thuiswerkdag mijn focusdag. Op die dag deed ik de lastige projecten waar ik meer concentratie voor nodig had. Maar nu ik elke dag thuiswerk, ben ik die dag een beetje kwijt. Misschien dat ik hem maar weer instel, een dag of dagdeel telefoon en chats uit om te focussen.
Scrummen vanuit huis
Wij draaien tweewekelijkse sprints. Daarin ontwikkelen we, testen we, fixen we bugs en leveren we op aan productie. We spreken elkaar elke dag in een stand up. We bespreken wat we gisteren gedaan hebben, wat we vandaag gaan doen en of er hulpvragen zijn. In deze tijd heb ik wat bewuster contact met mijn collega's, juist omdat je niet even naast je kan kijken om iets te checken.
Technische intervisie
Per sprint hebben we wel een focus, we werken niet aan meer dan één of twee grote onderwerpen tegelijk maar inhoudelijk zijn het verschillende dingen die je doet. Requirement met de productowner helder krijgen, en sinds kort ook een soort intervisie. We bekijken een user story, wat was de functionaliteit, we delen hoe we het hebben aangepakt en waar we tegenaan liepen. Collega's geven dan antwoord. Dat geeft inzicht in hoe anderen werken. Dat idee heb ik gepikt van mijn vrouw; zij is psychologe en bespreekt op die manier vaak casussen met collega's. Om van te leren en zich te ontwikkelen. Wij zijn dat dus ook gaan doen. Heel interessant. Geen typische manier van werken in IT misschien, maar als het werkt, werkt het.
Vier ogen principe
Wij werken in het IT-team volgens het vier ogen principe. We kijken hoe de ander iets heeft opgepakt en daar geven we feedback op. We werken in Jira. Tooling is altijd belangrijk, maar nu we thuiswerken helemaal.
Stof op de tafelvoetbaltafel
Van de week was ik weer even op kantoor. Het was stil. Ik had een overleg, dat was wel superfijn om 'gewoon in het echt' te doen. Maar het is heel anders nu. Er lag stof op de tafelvoetbaltafel, daar is al maanden niet op gespeeld, beetje tragisch wel. Laten we hopen dat we binnenkort weer samen op kantoor kunnen zitten.

Heb jij ideeën voor hoe een IT-team nog beter kan samenwerken (nu en na corona)? Laat je horen. We zoeken leuke enthousiaste collega's om mee te bouwen aan onze software en mee te denken in onze processen. Of mail een open sollicitatie naar werken@mkb-brandstof.nl

Deel dit artikel