Nieuws

3 handige tips voor het onderhouden van je auto

Gebruik jij je auto tijdelijk wat minder? Wij hebben weer wat handige tips voor je verzameld.

‘Stilstand is achteruitgang’ zeggen ze, en dat geldt ook voor je auto. Gebruik jij je auto veel minder omdat je thuiswerkt? Wij hebben wat handige tips voor je verzameld waarmee je gemakkelijk je auto kunt onderhouden.

#1 Tank de juiste brandstofsoort

‘Hoe zat het ook alweer met E5 en E10?’, hoor ik je denken. Het gaat in beide gevallen om benzine. Oke, zover was je misschien al. E10, ook bekend als Euro95, is gewone benzine met maximaal tien procent bio-ethanol (alcohol gemaakt van plantaardige resten). Daarnaast heb je E5, ook bekend als Super98, dit bevat maximaal vijf procent ethanol en een hoger octaangehalte. Ethanol bindt vocht en verzuurt, met als gevolg dat de houdbaarheid van de benzine achteruit gaat. Dit is geen probleem als je regelmatig gebruik maakt van je auto, sterker nog hiermee beperk je je CO2 uitstoot. Staat je auto langdurig stil dan wordt het wel een probleem, zeker met de huidige weersomstandigheden. Het gevolg: corrosie in de motor en verstopping van de sproeiers waardoor je last kunt hebben van startproblemen en motorstoringen. E10 begint te verontreinigen na drie maanden.

Staat jouw auto dus langere tijd geparkeerd? Tank dan premium benzine. Zorg voor een volle tank, want hier komt minder vocht en zuurstof bij. En let ook goed op je tankdop, want een slecht afgesloten tank is gevoeliger voor vocht.

Tip van MKB Brandstof

Het beste wat je kunt doen is een ritje maken van minimaal een half uur, zodat de motor warm kan worden. Meer hierover lees je in ons vorige artikel met onderhoudstips. Heb je totaal geen inspiratie over waar je naar toe kan rijden, maak dan even een ritje naar de wasstraat. Kan je lekker therapeutisch toekijken hoe je auto weer schoongepoetst wordt.

#2 Voorzichtig remmen

Als je je auto lange tijd niet hebt gebruikt, kan er een roestaanslag op je remmen ontstaan. Door een aantal keer constant en rustig te remmen, gaat deze aanslag vanzelf weer weg. Maken je remmen wat bijgeluiden? Geen zorgen, dat is normaal. Wat je ook kunt doen is je auto bij langdurige stilstand in de eerste versnelling laten staan in plaats van op de handrem. Dit voorkomt dat de remmen verkleven.

via GIPHY

#3 Sharing is caring

Weet je zeker dat je de auto de komende tijd minder zal gebruiken maar is wegdoen nog een te grote stap? Wellicht is het dan wat voor jou om je auto te delen. Verhuur je auto bijvoorbeeld via Snappcar. Zo verdien je geld én draag je je steentje bij aan het milieu. Win win!

Bronnen: De ANWB, GVG Oliehandel, Autoweek, Volkswagen, Honda de Bois.

Deel dit artikel