Events

Event recap: zakelijk tekenen

Zakelijk tekenen gaat over het visueel maken of ondersteunen van je boodschap.

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ 

Zakelijk tekenen gaat over het visueel maken van je boodschap. Mensen onthouden 80% van wat ze zien en slechts 20% van wat ze lezen. Het verwerken van een beeld gaat daarbij 60.000 keer sneller dan tekst. Eigenlijk is het dus vreemd dat we op de werkvloer zoveel in tekst doen. Wanneer we de boodschap visueel kunnen maken of ondersteunen blijft deze beter hangen.

Daarnaast vergroot tekenen je focus, onze hersenen gaan eigenlijk te snel voor het luisteren naar iemands tekst. Wanneer we beelden erbij zien of zelf tekenen kunnen we ons veel beter focussen.

Gebruik je talenten

Bij MKB Brandstof staan talenten van collega’s centraal. Zo hebben wij onder ons 2 collega’s die regelmatig zakelijk tekenen in de praktijk brengen en hiermee ook anderen willen inspireren dit vaker te doen. Tijdens het event op 22 april jl. namen Deolinda Popken en Tom De Ruysser ons daarom mee in de creatieve wereld van zakelijk tekenen. Hier een korte recap voor wie er niet bij kon zijn. 

Nadat Tom een tekencursus is gaan volgen en veel gelezen en geoefend heeft, maakt hij tegenwoordig regelmatig tekeningen bij zijn aantekeningen. Hij ziet hierin de volgende voordelen:

  • Hij valt niet meer in slaap tijdens een meeting
  • Hij onthoudt het beter
  • Het helpt het gehele team een stuk verder op weg
  • Het is voor het hele bedrijf interessant

De meeste mensen zeggen dat ze niet kunnen tekenen, maar dat klopt niet. Iedereen kan tekenen. Je bent ooit als peuter begonnen met tekenen en steeds een beetje beter geworden door aanmoediging. Op een gegeven moment is tekenen overgegaan in schrijven.

Wist je dat je maar 0.013 seconden nodig hebt om een beeld te begrijpen? Deolinda geeft aan dat tekeningen ideeën kunnen verhelderen, dat je dan als team sneller dezelfde taal spreekt. Het geeft overzicht en zet de boodschap kracht bij. En zeker nu, tijdens corona waarbij we allemaal heel de dag achter een scherm zitten. Beeld erbij maakt het een stuk leuker.

Met deze basisvormen teken je alles

Dit rijtje vormen noemen we het ABC van zakelijk tekenen. Met deze basiselementen teken je alles wat je wilt.

Na het oefenen van het ABC zijn we in break-out groepjes uiteen gegaan om objecten 'plat te slaan'. We brengen vormen terug tot hun absolute essentie. We tekenden een auto, een fiets, een nietmachine, een computer en een telefoon.

Oefen mee

Een andere leuke oefening is het tekenen van een lamp. Dat kan met maar 4 letters! Je hebt nodig de U, M, Z en de O. Zie de stappen hiernaast:

Oefening baart kunst
Als je begint met tekenen, teken dan zoveel mogelijk. Zet iets spontaan op papier en teken dat dan 10 keer, of nog beter 20 keer na. Dan blijft het in je geheugen zitten en gaat het steeds beter.

Bij zakelijk tekenen kan je ook poppetjes gebruiken. Als losse persoon of in een groep. Ook worden smileys veel toegepast, die laten goed emoties zien. En iedereen kan wel smileys tekenen.

3 Boekentips met voorbeelden en oefenmateriaal:

  1. Bikablo 1
  2. Sketchnote handboek
  3. Beeldenbieb Teken je boodschap

Volgende event: zakelijk tekenen deel 2
Als je wat geoefend hebt kan je ook kleuren en schaduwen gaan gebruiken in je tekeningen. Let op dat dit ondersteunend moet werken en niet teveel moet afleiden. Gebruik maximaal 3 kleuren in je schetsen. Deze toepassingen komen aan bod in het event Zakelijk Tekenen deel II.

Bekijk hier al onze actuele events.

Deel dit artikel