Events

Event: lichaamstaal lezen met Denise Dechamps

Zit je een half uur met iemand te praten, dan zend je over en weer zo'n 800 non-verbale signalen uit.

Zit je een half uur met iemand te praten, dan zend je over en weer zo'n 800 non-verbale signalen uit. Die signalen zeggen meer dan je verbale communicatie. En je gesprekspartner gebruikt ze ook volop. Niet dat ze zich daarvan bewust zijn. En jij ook niet. Maar het maakt nogal uit voor hoe een gesprek verloopt. 80% van onze beslissingen baseren we (grotendeels dus onbewust) op gevoel wat ontstaat uit non-verbale signalen. Voel je je minder zeker dan je doet voorkomen? Dan verraadt je lichaamstaal dat. Heb je een lastig gesprek of een onderhandeling? Je lichaamstaal kan je helpen steviger over te komen.

MKB Brandstof organiseert maandelijks (online) events waarbij we collega's en andere geïnteresseerden inspireren. Op persoonlijk vlak of zakelijk. Dit keer een webinar over lichaamstaal, van Denise Dechamps, van Body Language Academy Hier lees je een samenvatting van dat webinar.

Ze geeft een aantal voorbeelden van situaties waarin je meer laat zien dan je zegt. Wrijf je bijvoorbeeld tijdens een gesprek of presentatie over je kin, dan ben je bezig tot een besluit te komen. Verlaat je hand je kin, dan is het besluit genomen, en kan de ander ophouden, want jij bent eruit.

Gebaren als wrijven over je nek of hoofd (hand door je haar halen bijvoorbeeld) kan troostend zijn. Dat doe je soms als de ander in een gesprek een beetje te dichtbij komt. Ook met je ene hand in je andere handpalm wrijven laat zien dat je onzeker bent.

Stel je eens voor dat iemand naar je wijst terwijl hij of zij vraagt "wil jij nog koffie?" Dat kan best direct en zelfs confronterend overkomen. Houdt zij haar handpalm omhoog en stelt dezelfde vraag, is het al een stuk vriendelijker.

Houdt iemand een vinger voor de mond, betekent dat 'selectief informeren', dan vertellen ze iets niet. Dat hoeft geen groot geheim te zijn. Het kan zijn dat ze tijdens een vergadering voor zichzelf iets bedenken wat ze niet -willen- delen met de hele groep.

Een vinger over een oog heet eye blocking, vermindert letterlijk de prikkels en gebruiken mensen wanneer iets of iemand te dichtbij komt. Een wijzende vinger wordt vaak als aanvallend gezien, of zelfs agressief.

Een van de cursisten vraagt hoe het kan dat zij vaak wijst naar mensen terwijl ze iets vraagt en dat haar op is gevallen dat mensen daar soms van schrikken. Een van de andere deelnemers merkt op dat zij de hand in het haar-tic heeft en begint aan zichzelf te twijfelen of ze misschien dus heel onzeker overkomt, hoewel ze dat niet zo voelt.

Denise legt uit dat gebaren ook bij je baseline kunnen horen. Ga dus bij jezelf na wat je voelde op het moment dat je het gebaar maakte. Daar leer je het meeste van. Die collega die altijd vrolijk haar hand door haar haren zwiept hoeft dus niet onzeker te zijn, en die andere collega die wijzend "goeiemorgen" buldert is niet boos op je, maar gewoon een extravert type.

Het is enorm zinvol om meer te weten over lichaamstaal. Kijk op Body Language Academy voor informatie en trainingen. Of luister het interview met Denise op de DNR-podcast.

Leuk, zo'n -online- sessie? Doe de volgende keer ook mee. We organiseren regelmatig interessante workshops en events over de meest uiteenlopende onderwerpen. Volg ons op Eventbrite, Linkedin, Facebook of stuur een mailtje naar tessa@mkb-brandstof.nl.

Deel dit artikel