Duurzame mobiliteit

Recap Event: De toekomst is elektrisch

Als je duurzaam onderweg wilt zijn, is een elektrische auto je beste optie. Daarom zie je er steeds meer op de weg. Wij horen van onze ondernemers dat er nog veel vragen leven rond dit onderwerp.

Het komt eraan: de energietransitie. Mensen stappen over op elektrisch, en wij bewegen mee. Wij blijven ondernemers met innovatieve diensten ondersteunen met als doel dat al onze ondernemers in 2025 klimaatpositief op weg zijn. Daarvoor breiden we onze dienstverlening stap voor stap uit. Zo willen we opmerkelijk verduurzamen en elektrisch rijden opmerkelijk makkelijk maken. Voor dat laatste vroegen we dinsdag 6 juli Marina van Helvoort ons mee te nemen in de wereld van elektrische auto’s.

Kijk het event terug

Je kan het event terugkijken via ons youtubekanaal. Hieronder geven we ook een korte samenvatting.

Wil jij kans maken op het premium lidmaatschap van de VER en 2 tickets voor de EV experience winnen? Doe mee met onze Zomerquiz! Vul de 11 vragen in, na 1 september laten we weten wie er gewonnen heeft.

 

Mentaliteit rondom fossiele brandstoffen

De afgelopen jaren is er veel veranderd. Zo zijn er verschillende targets opgelegd in de EU. Ook de CO2-doelstellingen en de boetes voor autobouwers. Dit biedt enorme uitdagingen voor elektrificatie. We zien daarom veel autofabrikanten in het nieuws aangeven dat ze binnen een aantal jaar alleen nog maar met elektrische auto’s op de markt zullen komen. 

Concreet voor Nederland kan je denken aan de milieuzones per gemeente en de Green Deals, waarbij de overheid duurzame initiatieven meer ruimte wil geven.

Welke vormen van elektrificatie zijn er?

 • Volledig hybride en plug-in hybride.
 • BEV = Battery Electric Vehicle
 • FCEV = Fuel Cell Electric Vehicle (Waterstof-auto)
 • PHEV = Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Ingewikkelde taal

Wij schreven een artikel over -bijna- alle afkortingen met hun betekenis in EV-land.

Veilig en goed kunnen laden

Belangrijk is dat je je elektrische auto veilig oplaadt. Er zijn 2 mogelijkheden:

 • AC = wisselstroom → losse kabel of kabel die bij de auto geleverd is.
 • DC = gelijkstroom → snelladen, kabel zit altijd vast aan het apparaat.

In Nederland zijn er ondertussen ruim 70.000 laadpunten. We hebben op veel plekken (semi)publieke laadpunten. Er zijn ook al 2.300 snellaadstations in Nederland. En dat speelveld van exploitatie is nog geheel open. McDonald's speelt hier, samen met Vattenfall op in. Bij de NAL vind je instructies hoe je veilig kunt laden. 

Verschillende laadaansluitingen

 • Mennekes-laadstekker (type 2)
 • Yazaki- laadstekker (type 1)
 • Chademo-stekker
 • Combi-laadstekker (CCS)

Wat kost laden?

De prijs varieert behoorlijk. Er zijn verschillende plekken waar je gratis kan laden.

Milieu centraal heeft een mooi overzicht gemaakt in verhouding met fossiele brandstof. Er is ook verschil tussen thuisladen vs. publiek. Dit is een handige tool om dit voor je uit te rekenen. Met de huidige benzineprijzen kom je nu met elektrisch rijden 3 tot 4 keer goedkoper uit. 

"Elektrische auto’s zijn net zo veilig als auto’s op fossiele brandstof." - Marina

Loadbalancing van je EV

Als je thuis een EV gaat laden is het belangrijk om gebruik te maken van loadbalancing. Deze zorgt ervoor dat wanneer je huis meer stroom gaat verbruiken (bijvoorbeeld doordat de oven, waterkoker, vaatwasser en de wasmachine tegelijk aanstaan) de auto minder snel geladen wordt op. Hierdoor ga je niet over jouw eigen maximale aansluitcapaciteit heen.

Fiscale voordelen van elektrisch

Het belastingplan biedt verschillende fiscale voordelen. Zo betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische voertuigen en batterij-elektrische voertuigen tot 2025, daarna geldt er een ander tarief. Plugin hybrides hebben nog steeds 50% korting op de motorrijtuigenbelasting tot 2025. Zo is er ook geen BPM op elektrische voertuigen, de bijtelling gaat de komende jaren stapsgewijs omhoog.

Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de MIA (milieu-investeringsaftrek). Indien een ondernemer gebruik wenst te maken van deze regeling, dient men wel aan de voorwaarden te voldoen en moet de regeling binnen 3 maanden na aangaan van de aankoop verplichting aangevraagd zijn bij RVO.

Lokale regelingen voor elektrisch laden:

Wie is Marina?

Marina van Helvoort

Founder E-Division, De EV App, De Nationale EV Helpdesk en het EV Kenniscentrum. Bestuurslid VER.

Marina van Helvoort is al ruim 10 jaar elektrisch rijder. Daarnaast is ze een van de bestuursleden van de VER, Vereniging van Elektrische Rijders. Haar persoonlijke ambitie is iedereen elektrisch te laten rijden door het geven van de juiste informatie. 

Wat doet de VER = Vereniging Elektrische Rijders?

De VER is de stem van de EV-rijders, uitgegroeid naar 7000 actieve leden. 

Dit doen ze allemaal:

 • Informeren over auto's, nieuwe technieken en laadinfrastructuur, in content en het organiseren van meetups.
 • Gouden EV-stekker uitreiking.
 • Lobby politiek en media (klimaat tafelgesprekken en vraagstukken).
 • Uitvoeren van diverse onderzoeken waaronder het Nationaal laadonderzoek en het EV en berijders onderzoek, wat de EV rijder vindt en ervaart.
 • Workshops: EV voor groentjes. Bij dealers, leasemaatschappijen en op specifieke locaties.
 • Internationaal met ruim 37 verenigingen wereldwijd GEVA: ideeën en kennis met elkaar delen.
 • De nationale EV Helpdesk, antwoorden op praktische vragen van elektrische rijders.

Dit vind je allemaal in De EV App. Je kan gratis lid worden van de VER. Je ontvangt dan regelmatig een nieuwsbrief. Daarnaast is er een betaald premium lidmaatschap voor 35 euro per jaar. Informatiepakket en een laadschijf om sociaal te laden. Je krijgt uitnodigingen voor bijeenkomsten, en het voornaamste is natuurlijk de ondersteuning.

De EV App

Om altijd op de hoogte te zijn van de huidige regelingen en alle onderwerpen rondom EV kan je gebruik maken van De EV App. Gedurende het gehele jaar wordt deze App, die ook beschikbaar is als webversie, up to date gehouden. 

De EV App is een onafhankelijke tool die belangeloos EV informatie verzameld, filtert op juistheid en deelt met haar gebruikers. Sinds drie jaar is er een intensieve samenwerking met de VER (Vereniging Elektrische Rijders). De EV App is een prosumers tool, vele suggesties van gebruikers worden beoordeeld en gebruikt om De EV App te verbeteren. De gebruiker kan dus meebeslissen over welke onderwerpen belangrijk zijn. Dat maakt de App tot een bijna onmisbaar hulpmiddel bij het zoeken en vinden van de juiste antwoorden op alle gestelde EV vragen. De informatie is voor iedereen gratis beschikbaar via de Applicatie als ook via de webversie.

De Nationale EV Helpdesk is gekoppeld aan de EV App om alle vragen op een onafhankelijke wijze te kunnen beantwoorden.

Deel dit artikel