Duurzame mobiliteit

Niet-duurzaam zijn is duurder

Gwen Jansen geeft tips over hoe je makkelijk thuis kan besparen, voor het milieu en je portemonnee.

Gwen Jansen, klimaatprutser en duurzaamheids-expert, raakte zes jaar geleden bedroefd over wat ze las over het milieu en klimaatverandering. Ze wilde de wereld beter achterlaten voor haar kinderen. Ze bedacht zich wat ze eigenlijk zelf deed voor het milieu. Ze ging op onderzoek. En omdat ze filmmaker is, deed ze dat door een film te maken. Ze keek in 5 steden hoe burgers geactiveerd werden. Ze kwam erachter dat je veel meer kan doen dan je zelf denkt. Zonder, heel belangrijk, in te leveren op je leefplezier. Daarover maakt ze nu programma's en geeft ze lezingen. Zo ook bij ons binnenkort. We spraken haar en ze gaf alvast wat tips. 

Kacheltje vs. infrarood

Werk je thuis? Dikke kans dat je op zolder zit, of in een schuurtje. Misschien zelfs zonder verwarming. Eerste stap is om een elektrisch kacheltje neer te zetten. Maar laten die nou echt energie slurpen. Stel dat je een klein kacheltje van 1000 watt 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh. Een goed alternatief is een infrarood poster. De warmte is prettiger, en het is een stuk voordeliger. 

Tonnen water

De huisdieren en planten water geven uit een regenton bespaart heel veel drinkwater uit de kraan. En het is nog beter voor ze ook. 

Besparen met spaarlampen

Een gemiddeld huis heeft nog 22 onzuinige lampen hangen. Bijvoorbeeld de lampen in de afzuigkap, en die hebben de meeste mensen vaak aan staan, want "dat staat gezellig". Vervang die door led verlichting, en meteen de gloeilampen in de schuur en badkamer ook.  

Microplastic in ons water

Per wasbeurt komen er 10 tot 20 miljoen microvezels via onze wasmachines in het oppervlaktewater terecht. Het resultaat is veel zieke en dode dieren, een beschadigd ecosysteem en plastic deeltjes in ons eten en drinken. Met een filter op je wasmachine voorkom je dit. En draag kleding met zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Stand by killers

Wat oudere computers die op stand by staan, (telefoon)laders die in het stopcontact hangen, dit sluipverbruik kost je al snel 100 euro per jaar, dat los je op met een stekkerdoos met aan- en uitknop. Een deurdranger, die deuren automatisch sluit, zorgt voor minder warmteverlies in de woonkamer en je hoeft niet meer tegen je kinderen te zeuren dat ze "die deur nou eens dicht" moeten doen. 

Klinkt eenvoudig, en dat is het ook

De meeste van Gwen's vergroeningstips zijn kleine, nieuwe gewoontes, die een hoop opleveren. "Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimtes waar je bent. Dat levert enorme bezuinigingen op, over een jaar genomen. Het zit 'm in gewoontes, en in ons drukke leven is het wel handig dat je er niet aan hoeft te denken. Dus richt het voor jezelf zo handig mogelijk in."

Duurzaam is niet duur

"Ik gebruik liever het woord duurzaam niet. Daar zit het woord duur in, en met deze manier van leven bespaar ik juist enorm. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bandenspanning van je autobanden altijd goed is, bespaart al snel 60 euro. Het is niet te verwachten dat alle fossiele auto's morgen worden vervangen door elektrische, maar met kleine aanpassingen kunnen we al zoveel doen om het bestaande wagenpark wat schoner en zuiniger te laten rijden." Deze en meer groene bespaartips krijg je tijdens het webinar van Gwen, kom je ook?

Wie is Gwen?

Een klimaatprutser met een missie, zo noemt Gwen zichzelf. Enthousiast en vol passie zet ze zichzelf elke dag in om de wereld een stukje schoner te maken. Daarnaast is ze film- en documentairemaker, TV producent (Green Make Over) en voorzitter van de stichting Utrecht4 GlobalGoals en wordt ze regelmatig gevraagd als dagvoorzitter of talkshow host. En ze is een lieve moeder van haar 2 dochters.

Deel dit artikel