Duurzame mobiliteit

Event recap: elektrisch rijden, je wil straks niet anders meer!

Donderdag 21 januari was het webinar: "Elektrisch rijden, wil je straks niet anders meer?" door Danielle en haar broer Patrick Hoogendijk, beide zzp'er en al ruim 7 jaar elektrische rijders. En er is ontzettend veel praktische informatie gedeeld.

Donderdag 21 januari was het webinar: "Elektrisch rijden, wil je straks niet anders meer?" door Danielle en haar broer Patrick Hoogendijk, beide zzp'er en al ruim 7 jaar elektrische rijders. En er is ontzettend veel praktische informatie gedeeld. Hieronder een korte samenvatting.

Danielle naar Barcelona

De eerste rit in een elektrische auto was in 2012 in een Nissan Leaf. Bij het toenmalige EV-centrum in Rotterdam maakten ze een blog van hun testrit. Ze waren eigenlijk gelijk om, het voelde magisch om in zo’n auto te rijden. Danielle onderzocht of ze er eentje als zzp'er kon aanschaffen om zo haar mobiliteit te verduurzamen. Ze kreeg de kans om via een speciaal programma van Natuur & Milieu een jaar in een elektrische auto te rijden en deze aan anderen uit te lenen.

In die tijd kreeg ze wel wat vragen over de afstand die je met een elektrische auto kon rijden. En of je er wel mee op vakantie kon. Voor de laatste vraag bedacht ze de EV-rally van Rotterdam naar Barcelona. Met een groep reden ze van Rotterdam naar Barcelona. Vooraf hebben ze goed de route bedacht en wat extra laadpassen voor in het buitenland aangevraagd. En ze hebben het einddoel gehaald.

Patrick naar de Noordkaap

Patrick was ook al na 1 dag verkocht. Zijn eerste EV kocht hij via een dealer, een demo auto, dat scheelde een hoop. In deze Nissan Leaf heeft hij ruim 3 jaar gereden. In de tussentijd had hij contact met een vriend die in Zwitserland woont. Die had een Tesla model S aangeschaft en wilde weten of Patrick met hem naar de Noorkaap wilde reizen om te ontdekken of dat mogelijk was. Zo vertrokken ze in 2015 en kwamen makkelijker op de plaats van bestemming aan dan verwacht. Hij was erg onder de indruk van de Tesla Model S en heeft er in 2017 een gekocht.

Maar wat is er nou anders aan een elektrische auto?

 • geen uitlaat
 • rijdt op elektriciteit
 • tanken gaat in KWh ipv liters
 • magisch: als je afremt levert je auto energie terug aan je batterij
 • maar 2 pedalen, rijdt als een automaat (geen hellingproef meer ;-)
 • snel weg bij het stoplicht
 • het is een stille auto
 • in de winter is het snel warm in je auto

Handige apps voor elektrische rijders:

Wikken en wegen

 • Laden duurt langer dan tanken, je laadt echter vaak op bestemming of thuis, waardoor je dat niet zo merkt.
 • In de winter heb je minder range uit dezelfde batterij om vooral de auto warm te houden. Daar moet je wel rekening mee houden.
 • In de winter laden bij een snellader gaat ook trager. Als het in de zomer te heet is kan dit ook spelen.
 • Aanschaf van een EV is duurder, verwachting is dat het in de nabije toekomst gelijk of goedkoper wordt. Echter de inruilwaarde/restwaarde van brandstof auto die je nu aanschaft zal in de toekomst minder worden, dit kan je ook meenemen in je berekening.
 • Rijden an sich is echt goedkoper, laadkosten zijn ⅓ van je brandstofkosten.
 • Ook het onderhoud is 60-70% goedkoper. EV heeft minder onderdelen en minder slijtage.
 • Stuk duurzamer, helemaal als je op groene energie rijdt.

Toekomst
Elektrische auto’s worden in de toekomst steeds goedkoper. Dit komt voornamelijk door de batterij. Die worden ook steeds beter. Volgens trendwatchers zal in 2024 een elektrische auto net zo duur als de brandstof-variant zijn. Ook het aanbod wordt steeds groter. In Nederland is het streven in 2030 geen nieuwe brandstofauto’s meer te mogen verkopen. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze al een stuk verder en is er vanaf 2030 een volledig verbod op de verkoop van auto’s met brandstofmotor.

De afsluitende tip van Danielle en Patrick is; ga een proefrit maken, ga zelf ervaring opdoen. Daarmee worden echt je meeste vragen beantwoord.

Een kleine greep uit het aanbod:
Testrijders.nl (Utrecht, Zwolle, Groningen)
Snappcar/Greenwheels, Ufo Drive (Rotterdam, Den haag & Amsterdam)

Wil je kijken welke elektrische auto het beste bij jouw wensen past? Neem dan een kijkje op www.ev-database.nl. Of op onze website bij de ladenpagina.

Deel dit artikel