Duurzame mobiliteit

Duurzaam woon-werkverkeer: 5 tips om groener te reizen

Steeds meer Nederlanders denken bewust na over hoe vaak en hóe zij straks weer naar kantoor gaan. Duurzaam reizen biedt allerlei voordelen en mogelijkheden.

Steeds meer Nederlanders denken bewust na over hoe vaak en hóe zij straks weer naar kantoor gaan. Duurzaam reizen biedt allerlei voordelen en mogelijkheden. Je boekt klimaatwinst, het is gezonder en je bespaart er vaak geld mee. Bovendien heb je meer opties om van a naar b te komen. Dat maakt het flexibeler en leuker. En het mooie is: groen reizen kan ook zonder dat je een elektrische auto of - fiets bezit. Lees maar. 

#1: Met de trein

Sinds 2017 is reizen met de trein CO2-neutraal. Alle treinen bewegen namelijk op windstroom. Lekker uit het raam turen of alvast je presentatie voorbereiden. Sluit op ns.nl een (flexibel) abonnement af of koop een kaartje op het station. Je reis plan je eenvoudig in de NS-app of die van 9292. 

#2: De benenwagen

In de grotere steden zijn er, naast de elektrische metro en tram, allerlei andere duurzame opties. Lopen en fietsen belasten het milieu het minst. Of misschien wil jouw afspraak wel bijpraten tijdens een mooie, gezonde stadswandeling?

#3: Huur een (e-)bike

Kies bijvoorbeeld voor een OV-fiets van de NS. Of zo’n grijs-oranje fiets van Mobike, die je bijna overal in de stad mag achterlaten. Fiets je liever elektrisch? Dan zijn er o.a. de felrode Jump-fietsen van Lime, die 25 kilometer per uur halen.

#4: Of een elektrische scooter

Elektrische deel-scooters zijn ruim vertegenwoordigd in de grotere steden. Ze brengen je snel naar je bestemming, je rijdt lekker in de frisse buitenlucht en op bijna elke straathoek vind je er wel een van Felyx, Go sharing, Check of Juuve. RTL Nieuws onderzocht de verschillen tussen deze e-scooters.

#5: Veel bagage? Deelauto

Net als een deelfiets of –scooter, huur je zo’n auto snel via een app en betaal je alleen voor je verbruik. Gemiddeld delen 24 gebruikers één auto van het deelplatform Greenwheels. En het leuke van SnappCar is dat je uit heel veel soorten auto’s kan kiezen, omdat je huurt van particulieren. En de vloot van Sixt is 100% elektrisch.

Verklein je CO2-voetafdruk

Kortom, er zijn allerlei mogelijkheden om je CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te maken in het verkeer. En de meeste initiatieven uit dit artikel bieden hun diensten landelijk aan. Ga jij ook groener reizen? Dan hoef je alleen maar je favoriete apps te downloaden en lekkere wandelschoenen klaar te zetten. 

Deel dit artikel