Administratie

Gebruik je je privéauto zakelijk? Deze fiscale tips maken je blij

Als zzp'er kan je óók je voordeel doen met je privé-gebruik van je zakelijke auto. Lees maar.

Ben je zzp’er en gebruik je je privéauto ook voor je bedrijf? Dan zijn er twee fiscale regelingen die je blij maken. Laat geen geld liggen en lees hier hoe je ervan profiteert.

Privéauto of auto van de zaak

Maar eerst even dit: wat is volgens de fiscus het verschil tussen een privéauto en een auto van de zaak? Komt ie: 

  • Als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, mag je ervoor kiezen om je auto privé te houden.
  • Zit je onder die 500 km, dan bestempelt de Belastingdienst jouw wagen als een auto van de zaak. Er gelden dan andere regels, die onder andere gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting.

 

 

Belastingvoordeel #1: kilometervergoeding

Als je je privéauto gebruikt voor zakelijke ritten, heb je ten eerste recht op een vergoeding van 19 cent per zakelijke kilometer, belastingvrij. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Reken maar uit. Extra mooi is dat je die vergoeding af mag trekken van je winst en dát is fiscaal aantrekkelijk. Je betaalt dan namelijk minder inkomstenbelasting.

Let op: je moet je zakelijke kilometers en de vergoeding wel verantwoorden bij de Belastingdienst. Zorg daarom dat je rittenregistratie tot in de puntjes klopt. Zo’n klein zwart kastje van Cartracker is daarvoor heel handig. Er zijn ook allerlei apps die het je makkelijk maken, zoals die van EasyRit, CTA software en Alpha Guide.

Belastingvoordeel #2: teruggave btw op autokosten

Het tweede voordeel is dat je als zzp’er zelfs voor je privéauto de btw op autokosten terug mag vragen. Als je het goed aanpakt, levert dit al gauw honderden euro’s op.

# 1 Geen kilometeradministratie:

  • Belangrijk is dat je dan wel het hele jaar ál je autokosten bijhoudt, zoals voor brandstof, onderhoud, autobanden, motorolie en parkeren. Verzekeringen en motorrijtuigenbelasting tellen niet mee, want daar zit geen btw op.
  • Bewaar alle bonnetjes goed, administreer ze en verreken de btw bij elke kwartaalaangifte. Net zoals je normaal ook doet.
  • Aan het eind van het jaar betaal je eenmalig een bedrag aan de Belastingdienst voor het privégebruik van je auto. Dat bedrag is 1,5% van de cataloguswaarde (nieuwprijs) van je auto.

Voorbeeld

Je privéauto heeft een nieuwprijs van 30.000 euro. In 2020 gaf je 4.700 euro uit aan autokosten, en de bijbehorende btw van 818 euro heb je verrekend. Dan volgt aan het eind van het jaar de btw-correctie voor je privégebruik: 1,5% x 30.000 = 525 euro. Je belastingvoordeel is dan 818 – 525 =  293 euro.  

Heb je de auto bijvoorbeeld op 1 juli gekocht, dan mag je het correctiebedrag evenredig verlagen. Dus voor zes maanden betaal je de helft van 525 euro, waardoor je onderaan de streep ook meer overhoudt.

#2: Wél kilometeradministratie:

  • Woon-werkverkeer telt in dit geval niet als zakelijk.
  • Je houdt al je autokosten bij, en bewaart de btw-bonnetjes voor de fiscus.
  • Aan het eind van het jaar volgt de btw-correctie: voor je zakelijke kilometers mag je de btw terugvragen.

Voorbeeld

Je rijdt 30.000 kilometer per jaar. Uit je rittenregistratie blijkt dat 41,5% van je kilometers zakelijk is. Dan mag je in dit geval 41,5% van de btw op autokosten (818 euro bijvoorbeeld) terugvragen. Dat levert je een voordeel van 339 euro op.

Overzicht en 100% btw-garantie

Superfijn die honderden euro’s extra, maar die administratie... En daar heb je ons voor. Onze autopas is niet alleen handig voor ondernemers met een auto van de zaak. Als je je privéauto zakelijk gebruikt, heb je er evenveel gemak van.

Je hoeft nooit meer bonnetjes te bewaren voor tanken, laden en parkeren. Dat geldt trouwens ook voor carwash en motorolie. Elke maand ontvang je een overzicht met ál je autokosten, inclusief btw-specificatie. Zo ben je verzekerd van de maximale btw-teruggave. En je administratie? Die is 100% fiscusproof.

Kortom: privéauto + autopas + rittenregistratie  = maximaal belastingvoordeel. Doen.

P.S. Wist je trouwens dat wij een gratis adviesdesk hebben? Voor al je fiscale vragen over mobiliteit.

Deel dit artikel