Administratie

De btw van je autokosten

Hoe zit het met de regels voor zzp, eenmanszaak, vof en maatschap?

Ben je zzp'er, eigenaar van een eenmanszaak of mede-eigenaar van een vof of maatschap? Dan is het bepalend voor de btw-teruggave hoe de auto is aangeschaft en hoe deze wordt ingezet.

Auto op de zaak en alleen zakelijk gebruik?

Dan kan je de btw op brandstof, onderhoud, autobanden, vloeistoffen en parkeerkosten via de bedrijfsadministratie terugvorderen. Naast de btw zijn alle overige kosten zakelijk te boeken.

Zakelijk gebruik privéauto en vice versa?

Dan mag je 19 cent per kilometer opvoeren als kosten en de volgende kosten voor btw verrekenen:

  • brandstof
  • onderhoud
  • autobanden (zomer, winter)
  • parkeerkosten
  • vloeistoffen (olie, ruitenwisservloeistof)

Terugvorderen btw bij zakelijk gebruik privéauto

Je hebt twee opties voor het verrekenen van de btw als je je auto zakelijk gebruikt.

1: Alle btw verrekenen

De Belastingdienst past vervolgens een correctie toe van 1,5%* (forfait) van de cataloguswaarde van de auto. Je kan dus alle btw aftrekken en bij de laatste aangifte - in januari van het voorliggende jaar - een correctie doorvoeren van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto.

* Heb je bij de aanschaf van de privé auto de btw al afgetrokken? Dan geldt de eerste 5 jaar van bezit 2,7% van de cataloguswaarde van de auto.

2: Zelf kilometers bijhouden

De kilometerregistratie is leidend om het aandeel zakelijke kilometers te bepalen. In deze situatie kan je de kosten voor brandstof, onderhoud, parkeren, etc. niet zakelijk boeken. Omdat de auto het kenmerk ‘privébezit’ heeft. De fiscus houdt zich voor de vergoeding wel aan 19 cent per zakelijke kilometer.

Voor iedere ondernemer is een boekhoudpakket, naast onze autopas, een uitkomst. En e-Boekhouden.nl doet onze klanten nu een mooi aanbod: een jaar lang gratis hun diensten gebruiken, om te zien of het wat voor je is. Deze actie loopt tot 30 juni 2021. 

Deel dit artikel