Administratie

Onterechte parkeerboete?

Sinds de inzet van scanauto’s stijgt het aantal parkeerboetes. Maar die digitale boetemachines zitten er soms naast.

Sinds de inzet van scanauto’s stijgt het aantal parkeerboetes in Nederland. Maar die digitale boetemachines hebben het lang niet altijd juist. Heb je een parkeerboete gehad maar weet je zeker dat het onterecht is, vecht het dan aan. Onze app biedt je bewijsmateriaal. 

Misschien ben je net weggelopen voor het starten van de parkeerbeurt, en krijg je in die superkorte tijd toch een boete. Of stond je aan de verkeerde kant van de weg toen je het zonenummer selecteerde. We krijgen elke maand een paar van zulke telefoontjes. 

Vecht de boete aan
Wil je de parkeerboete aanvechten, dan kan je onze app gebruiken voor bewijsmateriaal. Je kunt zelf bezwaar maken, maar we snappen ook dat je het druk hebt. Er zijn diensten als Appjection, Boete.nu of verkeersboete.nl. Hier dien je je boete in en dan heb je bewijsmateriaal in de transactiegegevens uit onze app Parkeren met MKB Brandstof.

De meesten van deze diensten werken gratis, op basis van no cure no pay. Hoe verdienen zij hun geld dan? Bij gegrond bezwaar betaalt de overheid. Bij verlies verdienen ze niets en brengen ze geen kosten in rekening. 

Hoe gaat het mis?

Er zijn vier belangrijke redenen waarom het starten van een parkeerbeurt mis kan gaan, en dan heb je kans een boete te krijgen. Lees ze hieronder.

1. Je vult een verkeerd kenteken in bij het betalen
In het belastingrecht is de vraag alleen of je voldoende parkeergeld hebt betaald. De manier waarop maakt eigenlijk niet uit. Wat je vaak ziet bij de onterechte boetes is dat de parkeerder zelf een foutje heeft gemaakt bij het invullen van het kenteken. Er is dan wel betaald, maar de scanauto kan dat niet weten, nu het juiste kenteken niet in de database van de gemeente bekend is. Je kunt de boete dan alsnog aanvechten en je krijgt dan altijd je geld terug.

2. Niet genoeg tijd om te betalen
Parkeergeld kun je meestal op twee manieren betalen, bij de parkeerautomaat, of via een parkeerapp. De scanauto weet alleen natuurlijk niet hoe lang de auto stilstaat, en gaat ervan uit dat wanneer hij langsrijdt, je al meteen betaald moet hebben. De gemeente kan zelf instellen hoeveel tijd je krijgt om te betalen. Meestal ligt dit tussen de 5 en de 10 minuten. In sommige gemeenten is er helemaal geen pardontijd, wat maakt dat je soms nog voordat je de auto verlaten hebt al een boete hebt. 

3. Je betaalt in een andere zone die even duur of duurder is
De scanauto staat in sommige gemeenten zo afgesteld dat wanneer je in de ene zone geparkeerd staat, en in de andere zone betaalt, je altijd een boete krijgt. Daar wordt dus ten onrechte niet gekeken naar het parkeergeld dat je wel hebt betaald.

4. De scanauto leest een verkeerd kenteken uit
Soms krijgt de verkeerde persoon een boete voor het niet betalen van een parkeerbeurt. De scanauto lijkt bijvoorbeeld problemen te hebben in het onderscheiden van de X en de K in een nummerbord. De boetes worden wel gewoon verzonden, en het is aan jou om dan te bewijzen dat je helemaal niet in de betreffende stad was.

Bron: appjection

Deel dit artikel