Administratie

Boekhouden gaat over mensen

Ondernemen is voor de dapperen, dat bewijst Gerrit ook maar weer. Na jarenlang vaste dienst begon hij voor zichzelf.

"Je vindt geen slimme marketingteksten op mijn website, ik ben wie ik ben, het bedrijf is wat het is, ik doe me niet anders voor." 

Gerrit van der Scheer zit al even in het boekhoudersvak. Eerst in loondienst, maar in 1999 begon hij voor zichzelf. Ergens noodgedwongen, omdat hij een zieke vrouw had, waardoor hij overdag lastig kon werken. Hij ruimde zijn garage leeg en werd eigen baas, eerst Buro Freecon. En in 2018 het oer-Rotterdamse Loonstrokie.nl. Wij spreken hem over zijn ondernemerschap. 

Ondernemen is voor de dapperen, dat bewijst Gerrit ook maar weer. Zijn klanten waren in het begin vooral zzp'ers, die wilden 's avonds met hun boekhouder praten, buiten kantooruren. Dan waren de meeste administratiekantoren dicht, maar Gerrit niet.  Inmiddels is zijn bedrijf uit de garage naar een middelgrote onderneming met circa 300 klanten en vijf medewerkers. 

Menselijk mens

Gerrit is van zijn bedrijf de dagelijkse manager, en hij vindt het belangrijk lastige zaken en 'gedoe' weg te houden bij zijn medewerkers. Zodat zij zich kunnen richten op het inhoudelijke werk. Hij maakt zich druk om de prioriteiten en het flexibel opstellen, wat nu eenmaal nodig is als je met mensen werkt. Want boekhouden, is mensenwerk. Er gebeuren dingen in een mensenleven, mensen trouwen, scheiden of worden ziek of gaan ondernemen. Dan komt de boekhouder erbij. 

Aangifte-stress

Eind juli moet de btw-aangifte binnen zijn bij de Belastingdienst. We doen de aangifte voor 300 klanten. Sommige mensen leveren dat netjes elke maand aan. Of per kwartaal. En dan heb je de mensen die op 29 juli hun boekhouding aanleveren. En dat zijn er meer dan een of twee. Veel mensen hebben problemen, allemaal even dringend. Dan is het mijn rol om te bepalen wat eerst gebeurt en wie we op welke manier helpen. 

Vier-ogen-principe

We werken met het vier ogen principe, dat doen meerdere kantoren. Toen ik nog een eenpitter was in mijn garage kon dat niet. En daar was de prijs dan ook naar. Maar als je gaat uitbreiden, wil je ook meer kwaliteit bieden, en dat kost dan weer meer.

Goede boekhouder niet per se goede ondernemer

Iemand die bij een groot bedrijf werkt als boekhouder en ontslagen wordt, en dan besluit zelf te gaan ondernemen. Dat zie ik wel eens gebeuren en dat gaat lang niet altijd goed. Je moet veel weten van fiscale wetgeving, en werken met bedrijven die hun boekhouding niet zo netjes op orde hebben als dat grote bedrijf waar je uit komt. 

Spanningsveld 

"Je wilt je klant goed adviseren, maar natuurlijk wel binnen de wet. We zijn continu bezig met de vraag, is dit zakelijk of privé? Je krijgt wel eens vragen om privé-uitgaven zakelijk af te schrijven. Soms is het onkunde, soms is het bewust. Als een klant op vakantie gaat met zijn gezin, maar daar ook gaat netwerken en er eventueel werk uit sleept, dan is die vakantie deels zakelijk weg te boeken. Maar als je twee weken op het strand ligt, kan ik bij een controle niet verantwoorden dat het klopt. Geld terugkrijgen betekent niet automatisch dat je een goede boekhouder hebt. Als je een goede onderneming hebt, betaal je veel belasting. Het kan niet zo zijn dat je heel veel geld verdient en dat je toch geld terug krijgt."

Ik adviseer de MKB Brandstofpas

Het voordeel van de pas zit hem in het gemak, de boekhouder hoeft geen bonnetjes te verwerken. Maar het voordeel is voor de ene klant groter dan de andere. Iemand aan de chaotische kant die twee keer per week tankt, heeft er meer aan dan een gestructureerd type die een keer in de twee maanden tankt.

Deel dit artikel