Zorg voor je bedrijf door te zorgen voor jezelf

Andy Bailey
Is spreker, schrijver en coach vanuit zijn bedrijf Petra Coach. Hij heeft een behoorlijke track record als het gaat om het inspireren en begeleiden van startups alswel grote organisaties. Hij is bekend en berucht om zijn directheid en zijn talent om ondernemers de spiegel voor te houden. Door niet te vragen naar de gemakkelijke weg, maar door uit te dagen met de vraag: “Wat is er mogelijk?” Zijn missie: zoveel mogelijk positieve impact hebben door ondernemers te helpen bij het bereiken van hun doelen.

Voor Groeifactor deelt spreker, schrijver en coach Andy Bailey als groei-expert zijn tips om als ondernemer je persoonlijke prioriteiten niet uit het oog te verliezen.

Ben jij iemand die altijd eerst aan anderen denkt en dan aan zichzelf? Zo ja, dan ben je je daar waarschijnlijk niet eens van bewust. Ondernemers bezitten deze eigenschap vaak. We dragen de verantwoordelijkheid voor ons team en onze klanten, en dat wordt dan onze enige focus.

Maar zodra je wekelijkse date-avondje maandelijks wordt en je het sporten gaat vervangen door late avondjes op kantoor, ben je jezelf op een laag pitje aan het zetten - en daar heeft niemand iets aan.

Natuurlijk komen er in de loop van de dag belangrijke dingen op je pad en vraagt het stellen van prioriteiten altijd om flexibiliteit. Maar als je topprestaties wilt leveren, zul je optimaal gebruik moeten maken van je capaciteiten. Als je te moe of gestrest bent, kan niemand profiteren van alles wat je te bieden hebt; zowel je werknemers als je familie.

Het is zelfs zo dat als we onszelf verwaarlozen, we vaak ook anderen verwaarlozen. Dus zodra je to-do lijst groeit is het belangrijk om je persoonlijke prioriteiten niet uit het oog te verliezen. Met de volgende tips ben je er zeker van dat je voor jezelf zorgt, zodat je ook voor anderen kunt zorgen.

Stel specifieke doelen

Aan het begin van een nieuw jaar hebben we allemaal goede voornemens, maar hele algemene doelen gaan je niet verder brengen. Als je echt wilt verbeteren moet je jezelf specifieke doelen stellen, voor elk belangrijke onderdeel in je leven.

Ten eerste zul je moeten uitvinden wat deze belangrijke onderdelen in je leven precies zijn. Vraag jezelf af: waar zou ik niet zonder kunnen leven? Of het nou je familie, je bedrijf of je huis is, je moet deze dingen benoemen en bedenken waar ze toe behoren.

Als je bijvoorbeeld je familiebanden wil verbeteren, dan stel je jezelf een doel op het gebied van relaties; om je bedrijf te laten groeien, stel je een doel op carrièregebied; om je huis te behouden, stel je jezelf een financieel doel voor.

Maak je doelen specifiek, uitvoerbaar en meetbaar, en zorg dat ze direct op jou toepasbaar zijn.

Maak er kleinere stappen van

Het stellen van doelen gaat je alleen helpen als je er vervolgens taken van maakt - je moet een goed plan hebben. Als je als doel hebt om voor het einde van het jaar een marathon te lopen, dan verdeel je dit in haalbare kleinere stappen.

In loop van tijd, zullen al deze kleine stappen bij elkaar opgeteld ervoor zorgen dat je je doel haalt. Misschien is de eerste stap het maken van een afspraak met de diëtist, stap twee is het aanmelden bij een sportschool, stap drie is het rennen van 1 kilometer, etc.

Creëer taken voor je doelen op elk onderdeel van je leven.

Deel je doelen met anderen

Je doelen zijn gemaakt voor en door jou en het is aan jou om ze te behalen. Eén van de beste manieren om jezelf verantwoordelijk te houden, is door je plannen openbaar te maken. Vertel mensen over je doelen.

Als je partner weet dat het jouw doel is om meer tijd door te brengen met je familie, is de kans groter dat je daadwerkelijk op tijd thuis bent voor het eten, voordat de kinderen naar bed gaan. Als je vrienden weten dat je naar een doel toewerkt, kunnen ze je door uitdagingen heen slepen en kun je behaalde successen met ze vieren.

Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor jezelf. Probeer je doelen zichtbaar op je werkplek te hangen, zodat je ze elke dag ziet. Of zet een herinnering in je telefoon om je taak te volbrengen, zodat je je doelen altijd in gedachten hebt.

Maak tijd voor jezelf

Stel een deadline voor elk doel dat je probeert te behalen en zet de individuele taken die leiden tot dat doel in je agenda. Als je de neiging hebt om altijd eerst aan anderen te denken, zal je agenda snel gevuld zijn met taken die goed zijn voor anderen.

Zorg ervoor dat de tijd die je voor jezelf plant vast staat. Mijn team weet dat de afspraken in het rood in mijn agenda familieplannen zijn die niet verplaatst kunnen worden.

Een ander trucje dat ik heb geleerd, is om één 'me-time dag' per maand op te nemen. Dat is een hele dag voor mezelf. Ik sport, lees en reflecteer. Soms leg ik mezelf in de watten. Door tijd vrij te houden om je doelen te bereiken, worden je taken onderdeel van je dagelijkse routine en zul je merken dat je minder excuses hebt om niet voor jezelf te zorgen.

De eerste stap naar voor jezelf zorgen is de erkenning dat het belangrijk is. Zet jezelf niet in de schaduw - maar zet je eigen welzijn op de eerste plaats. Pas deze tips toe en je zult zien dat zorgen voor anderen veel makkelijker is als je ook goed voor jezelf zorgt.