Wees de slechtste speler in het beste team

Andy Bailey
Is spreker, schrijver en coach vanuit zijn bedrijf Petra Coach. Hij heeft een behoorlijke track record als het gaat om het inspireren en begeleiden van startups alswel grote organisaties. Hij is bekend en berucht om zijn directheid en zijn talent om ondernemers de spiegel voor te houden. Door niet te vragen naar de gemakkelijke weg, maar door uit te dagen met de vraag: “Wat is er mogelijk?” Zijn missie: zoveel mogelijk positieve impact hebben door ondernemers te helpen bij het bereiken van hun doelen.

Voor Groeifactor deelt spreker, schrijver en coach Andy Bailey als groei-expert een inzicht over het samenstellen van het beste team.

Afgelopen weekend keek ik naar mijn dochter en haar volleybalteam. Zij heeft op de lagere school veel gevolleybald en volgend jaar gaat ze naar de middelbare school. In de aanloop daar naartoe speelt zij nu al met de A-ploeg mee en laat ze de jongere, minder ervaren meisjes achter zich in de lagere selectie.

Net als atleten, kunnen ondernemers hun vaardigheden ontwikkelen en verbeteren door zich te omringen met mensen die beter zijn dan zij.

Hier zijn drie manieren om persoonlijke groei te bereiken.

1. Wees de domste persoon in de kamer
Mijn dochter is niet langer één van de beste spelers in haar team. Ze wordt nu omringd door een team van meisjes dat op een hoger niveau speelt dan zij. Dit zal haar dwingen om zichzelf te verbeteren.

Kijk eens rond in je bedrijf en vraag jezelf af: "Ben ik omringd door mensen die slimmer zijn dan ik of ben ik de slimste?" Als je de slimste bent, bevind je je in de verkeerde kamer of zit je in het verkeerde team.

2. Kijk af van de meesters
In het A-team van mijn dochter zitten spelers met veel meer ervaring dan zij. Ik heb haar aangemoedigd een ​​'meester' te vinden - een voorbeeld van hoe zij zou willen worden - en tijd met die persoon door te brengen, zodat ze kan afkijken hoe ze een betere speler en teamgenoot wordt.

Ook in jouw situatie is het belangrijk een ​​'meester' te vinden. Het zal je verbazen hoe welwillend anderen zijn om dingen met je te delen, wanneer je het simpelweg aan ze vraagt. Kijk goed, luister nog beter en leer hoe je je kunt verbeteren. Dit is ook een geweldige manier om je leerproces te versnellen. De meester heeft ongetwijfeld ooit fouten gemaakt en kan jou helpen deze te vermijden.

3. Wees niet bang voor falen en sta open voor kritiek
Mijn dochter zal niet elke bal succesvol serveren of iedere aanval blokkeren. Op een gegeven moment zal zij hierin falen. En dat is niet erg.

In een wedstrijd én in het ondernemerschap moet je een olifantenhuid hebben om uiteindelijk de beste te kunnen zijn. Je bent niet zo goed als je denkt en niet zo geweldig als je zou kunnen zijn. Er is altijd ruimte om te groeien.

Verzamel mensen om je heen die je de harde waarheid vertellen over jouw verbeterpunten en vraag ze om feedback. Vraag hen om specifieke scenario's of voorbeelden, omdat je het meeste kunt halen uit concrete situaties. "Zou je twee dingen kunnen noemen die ik kan gebruiken om mezelf te verbeteren?" is een geweldige vraag voor je teamleden, mede-ondernemers of familieleden.

Door deze drie manieren toe te passen stijg je telkens weer naar nieuwe hoogtes.