Vechten of vluchten: zo ga je als leider om met stressvolle situaties

Andy Bailey
Is spreker, schrijver en coach vanuit zijn bedrijf Petra Coach. Hij heeft een behoorlijke track record als het gaat om het inspireren en begeleiden van startups alswel grote organisaties. Hij is bekend en berucht om zijn directheid en zijn talent om ondernemers de spiegel voor te houden. Door niet te vragen naar de gemakkelijke weg, maar door uit te dagen met de vraag: “Wat is er mogelijk?” Zijn missie: zoveel mogelijk positieve impact hebben door ondernemers te helpen bij het bereiken van hun doelen.

Voor Groeifactor deelt Andy Bailey als groei-expert vier tips om te leren hoe je als leider in tijden van grote stress of nood goed met situaties om kan gaan.

Iedereen kent het fenomeen vluchten of vechten. Je hart gaat sneller kloppen, het zweet breekt je uit en je krijgt een stoot adrenaline: dit is de natuurlijke reactie van ons lichaam op een stressvolle situatie. Of we ons nu bedreigd, gespannen of moe voelen, het gebeurt ons allemaal. Alleen de manier waarop we hiermee omgaan is wat goede leiders onderscheidt van de rest.

Leren hoe je in tijden van grote stress of nood goed met situaties om kan gaan maakt je een betere leider. Hier volgen vier strategieën om in gedachten te houden als je op het werk in zwaar weer terechtkomt.

1. Beheers jezelf

De eerste stap in het hanteerbaar maken van een stressvolle situatie is je emoties onder controle krijgen. Of je nu bezorgd, bang of boos bent, het is cruciaal dat je de gevoelens die de kop opsteken bij een gespannen situatie in de hand houdt als je een crisis wilt bezweren. Iedereen gaat anders om met stress. Adem diep in of ga zo nodig de kamer uit.

In zijn boek 'Primal Leadership' zegt Daniel Goleman: "Leiders die zelfs onder enorme druk optimistisch en opgewekt blijven, stralen een positiviteit uit die weerklank vindt. Door hun gevoelens en impulsen onder controle te houden, creëren ze een omgeving van vertrouwen, troost en redelijkheid. Die zelfbeheersing van de leider werkt door op anderen."

Je team neemt een voorbeeld aan jou en als jij kalm en beheerst overkomt, zullen zij zich ook meer op hun gemak voelen.

2. Sta stil en denk na

In een vlucht- of vechtsituatie heeft ons lichaam de neiging rationele gedachten terzijde te schuiven en onmiddellijk actie te ondernemen. Dergelijke besluiten zijn overhaast, niet-gepland en vaak defensief. Neem even de tijd om na te denken hoe je het beste verder kunt gaan. Dit leidt vrijwel altijd tot een betere, weloverwogen reactie, waarvan je geen spijt hebt als de crisis voorbij is.

3. Zoek een vriend en een professional

Omring jezelf in je leven en op je werk met een groep vrienden waarop je een beroep kunt doen als het even wat minder gaat. Moeilijke momenten zijn onvermijdelijk. Bouw een band op met mensen die je steunen en wees open naar hen over de problemen waar je tegenaan loopt.

Neem in je team van vertrouwelingen ook een professional op. Als het mis gaat, kan het advies van een ervaren professional een gunstige invloed hebben op het resultaat. Hij of zij heeft immers in jouw schoenen gestaan, is succesvol en heeft waarschijnlijk hier en daar ook wel wat hulp gekregen.

Met dit soort ondersteuning kun je elke stressvolle situatie met het benodigde zelfvertrouwen het hoofd bieden.­­

4. Wees bereid om van koers te veranderen

De stress op je werk komt ergens vandaan. Probeer, nadat je de situatie met je supportteam hebt beoordeeld en de tijd hebt genomen om te bepalen hoe je hierop zult reageren, open te staan voor verschillende oplossingen. De juiste oplossing is misschien niet wat jij in gedachten had. Het is misschien zelfs niet optie 'B' of 'C' op je lijst, maar wel de noodzakelijke oplossing voor het probleem.

De volgende keer dat je te maken krijgt met een stressvolle situatie op het werk, denk er dan aan deze strategieën te benutten. Je team zal je er dankbaar voor zijn.

Wat is jouw mening over Groeifactor? Hoe kunnen wij de ondernemersverhalen nog beter aan laten sluiten op jouw groeiambitie? Laat het ons weten en vul de enquête in.