Het kantelpunt van... Henk Jan Beltman

Henk Jan Beltman - Tony's Chocolonely

Henk Jan Beltman is Chief Chocolate Officer van Tony's Chocolonely, sinds 2010 heeft hij een meerderheidsbelang in de onderneming. Hij won in 2014 de Amsterdamse Ondernemersprijs en werd Marketeer of the Year 2016. Henk Jan: "Ik floreer in een omgeving waarin het echt mogelijk is om koers te bepalen. Wanneer er 21 mensen zeggen dat iets niet kan, je er toch je schouders onder zet en het dan voor elkaar krijgt. Mijn drijfveer als ondernemer is dat ik trots wil zijn op het bedrijf dat we vormgeven."

"Plan your dive and dive your plan"

"Ik had een prachtige duikinstructrice, Joe Dixie. Joe zei altijd tegen mij: 'Henk, plan your dive and dive your plan.'. Ik geloof dat het in het zakenleven net zo is. Je moet een plan maken en dan moet je eigenwijs dat plan uit gaan voeren. Als je daar vasthoudend in bent is de kans je het haalt en er invulling aan geeft vele malen groter dan wanneer je je laat afleiden door allerlei kansen die voorbij komen."

Een belangrijke les voor Henk Jan in zijn ondernemerschap is dat je je doel moet definiëren en daar de focus op houden. "Laat het twee, drie, vier of vijf dingen zijn, niet meer. Die dingen doe je en alle andere dingen niet. Zorg dat je met hart, ziel en principe in je organisatie zit. En dat je niet voor het geld werkt, maar voor het doel. Want uiteindelijk is geld een betaalmiddel en kan het nooit een doel zijn. Als je dat heel helder hebt, dan moet je openstaan voor kritiek. Want kritiek maakt je beter en complimenten daar heb je geen bal aan."

Bekijk hier de ondertitelde versie van deze video.