“Ga ik eerst groeien en dan uitbesteden, of juist andersom?”

Mieke is gaan ondernemen vanuit haar liefde voor ontwerpen. Ze noemt zichzelf geen klassieke ondernemer, niet iemand die grote risico’s neemt. Door gestage groei, stabiliteit, steeds meer focus en het behouden van zoveel mogelijk vrijheid, staat haar bedrijf er nu na dik 7,5 jaar goed voor. Maar zoals zoveel eenmansbedrijven heeft ze, naast het ontwerpen, veel andere zaken aan haar hoofd. Acquisitie, PR, administratie, website, social media, huisstijl, teksten, sales, noem maar op.

Mieke: “Werk daarvan uitbesteden zou mij ontlasten en nog meer focus brengen. Tegelijkertijd vraagt het om een relatief grote investering, waarvan de opbrengst niet zeker is. Loopt het organisch of, wanneer en wat ik ga uitbesteden? Of kan ik er beter actief mee aan de slag gaan, zodat ik juist ruimte maak om te groeien?”

Vijf ondernemers vertellen over hun eigen ervaringen:

Ondernemers uit verschillende branches delen hun ervaring

Stagiair

"In ons eerste jaar deden we ook alles zelf. Facebook, pakketten inpakken, op inkooptour naar Spanje. Op een gegeven moment wilden we allebei op vakantie. Toen was de overweging de webshop dicht te doen, of iemand te vragen voor drie dagen per week. Het werd dat laatste. Dat beviel zo goed, dat we die persoon hebben gehouden. En daarna gingen we stukje bij beetje steeds meer uitbesteden. Zoals administratie. Daar wilden we zo gauw mogelijk vanaf. Mijn tip: neem een stagiair. Die willen dolgraag bij zo’n mooi bedrijf ervaring opdoen en kunnen heel veel voor je uitzoeken. Zo houd je de kosten laag en kun je alvast proeven van wat je wilt en kunt uitbesteden."

Raymond Landegent, schoenenwinkel

Organisch

"Ik heb ook steeds minder tijd voor bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld mijn website. Ik ben nu op het punt gekomen om dit uit te besteden. Maar sommige dingen houd ik graag gewoon zo lang mogelijk bij mijzelf. Zo doe ik graag zelf al mijn administratie, het geeft me rust. Het gaat dus organisch: op het moment dat je niet meer de tijd hebt, maar wel het geld, weet je ook wat je wilt wegstrepen van je takenlijst."

Cornelis van Wieren, houtbewerking

Serieus nemen

"Ik vind uitbesteden ook moeilijk. Maar kosten maken gaat hand in hand met ondernemen. Je bent wel gewend aan inkopen en uitgaven die zich misschien niet één op één doorvertalen naar baten. Zoals mislukte opdrachten, verkeerde producten of mislukte samenwerkingsprojecten. Toch doen we dat ook, vaak zelfs zonder te twijfelen. Soms is het lastig om jezelf ook in het uitbesteden serieus te nemen. Maar het kost veel tijd om iemand te vinden die dezelfde taal spreekt, dus ik dwing mijzelf er toe om daar op tijd mee te beginnen, telkens weer."

Samira Himmit, communicatie

Klik

"Interessante vraag, want ik zit ook midden in het proces. Ik ben nu net van ZZP’er naar zakenpartner gegaan. Wij zijn beiden ontwerper, maar hij doet meer het zakelijke gedeelte, de langetermijnvisie. Ik ben juist goed, en dat had ik nooit vooraf gedacht, in de acquisitie. Op dit moment zijn we bezig met de uitbesteding van de automatisering. Dat kost niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. Uiteindelijk zijn er vier mensen langs geweest om te zien of ze bij ons passen. Pas met de laatste hadden we echt een klik."

Paul Warner, interieurontwerp

Actief plannen

"Is je omzet verdubbeld in een kortere tijd? Ik kan uit ervaring zeggen, dan is je groei exponentieel en kun je ervan uitgaan dat dat zo door zal gaan. De oplossing lijkt dan inderdaad om het organisch aan te pakken en om te gaan uitbesteden op dat moment dat het te druk wordt. Het probleem echter is dat je dan al te laat bent en je misschien opdrachten moet afwijzen. Want ook uitbesteden kost tijd. Je kunt het beter actief plannen. Je moet ook maar iemand vinden die het op dezelfde manier of beter kan dan jij het altijd deed. En je moet iemand begeleiden. Als je dat doet terwijl je het druk hebt, kun je je groei tegenwerken."

Rolf Weijts, consultancy